Жертвите на Ковид минаха 3 милиона

Най-силно пострадалата европейска страна е Великобритания

Жертвите на Ковид минаха 3 милиона | StandartNews.com

Над 3 милиона починали вследствие на Covid-19 са регистрирани досега официално в света, откакто вирусът бе открит в Китай през декември 2019 г. Това сочат изчисления на Франс прес въз основа на данни, съобщени от здравните власти. Цифрата съвпада с тази, която огласи американският университет "Джонс Хопкинс", цитиран от Асошиейтед прес.

След известен спад през март броят на новите смъртни случаи, отчитан ежедневно в света, отново се покачва - миналата седмица е имало средно 12 000 починали на ден. Върховата стойност от края на януари бе 14 500 жертви дневно, отбелязва АФП.

Най-силно пострадалата европейска страна - Великобритания (127 225 жертви) съобщава вече само за около 30 починали дневно. В кралството до момента са ваксинирани поне с една доза 60 на сто от пълнолетните жители.

В САЩ, най-силно засегнатата страна в света, с 566 224 смъртни случая, епидемията силно отслабва от края на февруари, при все че в някои щати се отбелязва нов ръст на случаите.

Ваксинацията дава видим ефект и в Израел, където 6 от всеки 10 жители са получили поне по една доза. Там се регистрират дневно едва 6-7 починали, почти 10 пъти по-малко, отколкото в края на януари, в разгара на пандемията.

Други страни обаче трудно се справят със засиленото разпространение на болестта. Бразилия (втората най-силно пострадала държава в света, с 368 749 жертви) съобщава всеки ден за около 3000 смъртни случая - от 7 март това е най-високият показател в света.

Много бързо се покачва броят на починалите и в Индия. Над 1000 смъртни случая регистрират всеки ден медиците в страната с 1,3 милиарда жители - девет пъти повече, отколкото в началото на март. Расте и броят на новите заразени (над 188 000 дневно при 15 000 в началото на март).

От началото на пандемията случаите на Covid-19 в света вече надхвърлят 139 милиона. В момента всеки ден идват данни за общо към 730 000 нови инфектирани - показател, който също расте постоянно от края на февруари, допълва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай