Тестват Паничерево с дарението от Пеевски

На 27 април ще започне кампанията за тестване в поставеното под карантина село Паничерево

Тестват Паничерево с дарението от Пеевски | StandartNews.com

На 27 април ще започне кампанията за използване на бързите тестове в поставеното под карантина гурковско село Паничерево. Вече има подготвени два екипа, които ще използват дарението на народния представител Делян Пеевски, съобщиха от РЗИ-Стара Загора.

Според запознати, кампанията е била отложена в изчакване на по-високи температури, които увеличавали точността на тестовете. В селото по постоянен адрес живеят малко на 2000 души, но в момента там се намирали около 1500 мъже, жени и деца, останалите били на гурбет в Англия, коментира кметът Атанас Граматиков.

В Паничерево бяха регистрирани 14 случая на заразени с COVID-19, един вече е излекуван. Това е 58- годишният Иван Михайлов, който на 14 април избяга от клиниката по инфекциозни и заразни болести при УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович“ в Града на липите, съобщава Канал 3. 

Заради бягството му селото бе поставено под 14-дневна карантина, а беглецът попадна под ударите на Наказателния кодекс и предстои да бъде решено каква ще бъде мярката му  за неотклонение, след като изтекат 28-те дни, през които ще бъде наблюдаван от лекарите в домашни условия.

След 4-дневно "затишие" на територията на Старозагорска област бяха установени нови 3 случая на заразени с коронавируса. Двата са в Казанлък. Това е семейство, от което съпругата е с положителна проба и симптоматика след лечение от друго заболяване извън региона.

Съпругът е с положителна  проба, но няма симптоми. Семейството е настанено в специализираната за коронавирус заболели клиника.

Без симптоми, но с положителна проба е дъщерята на преболедувалия и изписан като здрав лекар-анестезиолог Асен Гешев от Стара Загора, който се завърнал на 30 март от Великобритания, където работи. Изписана е и съпругата му, а дъщерята ще бъде наблюдавана в домашни условия.

Само един от пациентите на спецклиниката е с усложнения, средно по 83 PCR-теста се правят в лабораторията при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ от екипа на доц. Светла Ангелова. Там ще се извършва и контролата при положителен резултат от бързите тестове в Паничерево.

782 са поставените под карантина на територията на областта, но броят им е променлив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай