Възможно ли е изобщо да подсилим имунната система?

Имунитетът е нещо сложно и не се подсилва с хранителни добавки

Възможно ли е изобщо да подсилим имунната система? | StandartNews.com

Най-смъртоносната пандемия в историята – испанската болест (наричана още испанският грип) - избухва през 1918 г., заразява над 500 милиона души (една четвърт от световното население по онова време) и убива десетки милиони по целия свят.

Но има хора, които винаги се възползват от такива и много други нещастия на хората, за да постигнат своите цели да направят пари и да си осигурят по-висок статут в обществото. Продавачите на магически лекарства и рекламите на какви ли не отвари и екзотични вещества започват да пълнят страниците на вестниците, наред със смразяващите заглавия за брой умрели и заразени.

Словосъчетанието „змийско масло“ – евфемизъм за фалшив лек, опакован като панацея, добива особена популярност, разказва Би Би Си.

И въпреки че днес ни дели цял век научни изследвания от 1918-а, псевдопанацеите, змийските масла и пенкилерите са на ръка или клик разстояние. Този път не точно с претенцията да лекуват, а да укрепят имунната ни система.

Укрепването на имунитета

Също както и преди COVID-19 знайни и незнайни псевдоспециалсти ни съветват да приемаме повече витамин С и антиоксиданти с храната, а новите фаворити на псевдонауката са комбуча и про- и пребиотиците и какво ли не още. Но в самата идея за укрепване на имунната система няма никаква научна истина!

"Имунитетът има различни компоненти, казва Акико Ивазаки, имунолог от Университета Йейл. Имаме кожа, дихателни органи и лигавици – те ни осигуряват преграда срещу инфекциите. Но когато вирусът премине през тези защити, трябва да се активира "вътрешната имунна реакция". Тя съдържа химикали и клетки, които вдигнат тревога и започват да ни отбраняват от нападението.

Тогава се намесва придобитият имунитет, той включва антителата, които се появяват след няколко дни или седмици. Важно е да се отбележи, че придобитият имунитет засяга определени патогени. Например Т-клетките, специфични за COVID-19, не реагират на инфлуенца или бактериални патогени.

Повечето инфекции накрая водят до придобиване на имунитет, но има и друг начин на действие и това са ваксините – излагането на тялото на живи или мъртви микроби или части от тях, които помагат на тялото да идентифицира реалния враг, когато го срещне.

Погледнато по този начин това означава, че подобряването на имунитета трябва да направи тези реакции по-активни или интензивни.

Искаме ли обаче тези реакции?

Ако вземем за пример симптомите на обикновената настинка, като болки по тялото, висока температура, световъртеж, обилна хрема и други подобни. Повечето от тези проблеми не ги причинява вирусът. Те са провокирани от собственото ни тяло нарочно: те са част от имунната реакция.

В този случай секретите помагат да извадим патогените, високата температура прави тялото некомфортно горещо и за вируса става трудно да се размножава, а болките и общата отпадналост са странични следствия на възпалените химикали, които преминават през вените ни, давайки нареждания на имунните клетки къде да отидат и какво да правят.

Възпалението всъщност показва, че организмът ви реагира, а ироничното е, че „подсилващите имунитета“ средства претендират да облекчават и намаляват възпалението.

Хранителните добавки с витамини не носят полза на имунната ви система, освен ако нямате дефицити. В развития свят повечето хора получават витамини чрез диетата си (освен ако тя не е ограничена, веганите например са по-изложени на определени витаминни дефицити). Има само едно изключение – витамин D – него не е лоша идея да си набавяме.

Ако вярваме "експертите", комбуча е нещо повече от блудкаво, газирано питие, направено от ферментирал чай. Интернет изобилства от бомбастични твърдения, че лекува всичко от настинка до рак, че даже и СПИН. А сега, разбира се, е изваден на въоръжение срещу COVID-19.

Като пробиотик комбучата съдържа живи микроорганизми, но първо – няма потвърдено изследване, че пиенето на комбуча е достатъчно, за да концентрира пробиотици в тялото, и второ – за момента няма никакво потвърждение, че комбуча може да лекува от каквото и да било.

Няма и сведения който и да е пробиотик да ни защитава от COVID-19. Според Акико Ивазаки приемането на подобни вещества не вреди, проблемът е, ако създаде фалшива увереност, че сме защитени.

Начин да помогнем на имунната си система има, но той не се продава в шишенце или на блистер. Трябва да се наспиваме добре, да имаме балансиран режим на хранене, да се движим повече и да избягваме стреса (каквото и да означава това!).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай