Водещ ортопед готов да работи в реанимация

Има страх в лекарите, но това е съвсем нормално. И мен ме е страх, сподели Диян Енчев

Водещ ортопед готов да работи в реанимация | StandartNews.com

Своята готовност да започне да работи в реанимация, където да връща към живот поразените от коронавируса пациенти изрази известният български ортопед от „Пирогов“ проф. Диян Енчев.

Готов съм да се преквалифицирам от ортопед травматолог в реаниматор заради нашите приятели, близки, роднини и всички граждани. На тези хора трябва да се помогне. Става въпрос за честта на бялата престилка, описа той в писмо готовността си да смени направлението си заради разпространението на новия вирус и евентуалната липса на медицински кадри, които да помагат в реанимациите.

В предаването „Лице в лице“ по бТВ той обясни, че морални причини за неговото решение са учителите, които са го научили да бъде преди всичко лекар и заради примера, който ще даде на специализантите и младите медици.

По думите му писмото му е отзвук на случилото се преди няколко дни, когато част от съсловието заявиха, че не са достатъчно добре оборудвани и болниците нямат правилната подготовка да посрещнат заразените с COVID-19.

„Смятам, че ще дам кураж дори на колегите, които работят на първия фронт. Има млади колеги, които създадоха реанимация от нулата. Те направиха първата стъпка. Това са доброволци, които заслужават адмирации“, подчерта проф. Енчев.

По думите му трудно ще стане качествен реаниматор за няколко дни, но ако се наложи – ще участват всички. Като пример той даде Италия, където в борбата с вируса са повикани дори лекари в пенсионна възраст.

Енчев обясни, че доброволците са два типа – млади хора без медицинско образование, които отговарят за дезинфекцията в болниците. Другите са медицински лица, изразили своята готовност да помагат в инфекциозните отделения.

„Има страх в лекарите, но това е съвсем нормално. И мен ме е страх“, сподели лекарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай