Вълчев иска децата да са с маски на закрити места

Децата ще носят под 10 процента от времето в училище маски

Вълчев иска децата да са с маски на закрити места | StandartNews.com

Децата трябва да носят маски във всички закрити места - в градския транспорт, в търговски обекти, ако посещават. Режимът в училищата е по-либерален от общия режим, нашият режим в образователната ни система е по-либерален от този в другите образователни системи, заяви днес образователният министър Красимир Вълчев.

И припомни, че сме избрали модела на невзаимодействие между паралелките, защото не може половината ни ученици да ходят на училище през едната седмица, а другите - през другата. Този модел ни позволява да не затваряме цели училища, а само отделни паралелки, обясни министърът.

Той за пореден път каза, че децата ще носят под 10 процента от времето в училище маски и препоръча голяма част от междучасията учениците да са в училищните дворове, когато времето позволява това.

Не мога да виня ръководството на 55-о СУ "Петко Каравелов" в София, в което беше установено, че има осем учители с положителни тестове за коронавируса. Ще проверим случая, но най-важна е личната отговорност - на всеки един учител, и на родителите за техните деца, каза още Вълчев, попитан дали е допусната грешка от ръководството на 55-о училище, след като в него е имало учител със симптоми на COVID-19 още преди първия учебен ден, който е комуникирал със свои колеги учители на 15 септември и с ученици.

Получихме данни и за един ученик от 11-и клас в Стара Загора, който е от езиковата гимназия "Ромен Ролан", каза министър Вълчев, попитан дали има данни и за други училища, в които има заразени учители и ученици, освен вече обявените в София и в Русе.

"Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, отчитайки, че учениците заболяват много по-малко", коментира образователният министър. Той уточни, че "при допускането, че учениците заболяват три пъти по-малко, ще имаме поне 15 учители и ученици ежедневно, или поне 10 ученици и учители ежедневно".

Министър Красимир Вълчев участва в националната конференция "Образование 4.0".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай