Витанов стресна Западна България

Заформя се много тъмночервена област, предупреди математикът

Витанов стресна Западна България | StandartNews.com

„Заформя се много тъмночервена област в Западна България. Който е в тъмночервените области да внимава (ако желае, ако не желае, да прави каквото намери за добре)“. Това написа в традиционния си ежедневен коментар във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

„Вчера писах, че се очаква да се кандидатира една област, дето никак не ми се ще да е на ниво 4. Виждате ли я добре - София-град. Това вече не е на добре.

Теорийката, дето сме го били преболедували ковида и сме имали колективен имунитет, отива в тоалетната. Някои хора са склонни да подкрепят какви ли не жалки теории, за да оправдаят поведението си. Пред себе си“, смята още математикът.

И допълва: На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Обаче нагазиха в зоната на дифузно разпространение на заразата. Тоест, очаква се височка заболеваемост в тези 2 области в следващите 2 седмици. Затова, софиянци и пловдивчани, пазете си здравето (ако желаете, ако не желаете, правете каквото искате и ви пожелавам да не изтегляте късата клечка).

Проф. Витанов отказа да прави прогнози за смъртността от COVID-19 през октомври, но публикува данни за информация:

починали в края на септември - 20882

починали до днес - 21411

починали през октомври 2020 (за целия месец) - 441

починали за октомври 2021 - 529 (за 6 дни)

„Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави“, категоричен е той.

„Базовото репродуктивно число днес е 1.144. Почти колкото вчера. Ядва се, обхватът на заразата се разширява, но бавно. Добре, че имаше първичен пик, та броят на излекуваните, оздравелите или кой както ги нарича, е голям, та здравната система се натоварва постепенно“, смята още проф. Витанов.

И заключва: „Има доста въпроси за вчерашното разсъждение защо не се очаква апокалипсис на 15 октомври. Технически няма време за това - до 15-ти октомври има 8 дни. За апокалипсис трябват 2 седмици с базовото репродуктивно число над 1.3“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай