Витанов с три сценария за COVID-19 през септември

Най-хубавият сценарий е 300 000 души, които не спазват мерките, да започнат да ги спазват

Витанов с три сценария за COVID-19 през септември | StandartNews.com

Математикът на Националния щаб за борба с коронавируса проф. Николай Витанов разказа пред бТВ за три сценария за развитие на епидемията от COVID-19 у нас през септември.

"Двата са известни, а третият – най-вероятен. Нещата продължават както досега. Който спазва мерките – продължава да ги спазва, а който не - не", каза Витанов.

Тогава се очаква да стигнат 25 000 в края на септември, броят на починалите 800. Това не е най-вероятният сценарий, но за него здравната система трябва да се готви, "за да са ни вързани гащите".

По думите му най-хубавият сценарий е изведнъж 300 000 души, които не спазват мерките, да започнат да ги спазват. Тогава ще имаме 20 000 в края на септември.

„Най-реалистичният сценарий е известна част от хората да започнат да спазват частично мерките. В този случай, числото, което излиза, е около 21 700. Това, което аз очаквам, е в края на септември да имаме 20 000-21 700. Което, означава около 5000 нови случая до края на септември“, посочи той.

Проф. Витанов посочи, че не смята проценти, защото те не показват реалните случаи, защото тестовете не се правят на случаен принцип.

Той коментира и началото на учебната година. „От моята камбанария нещата са стояли така – повече контакти, повече случаи. Но децата трябва да учат. Ето защо от Министерството на образованието са решили един компромисен вариант - да започне учебната година присъствено, а по-късно да се премине към едно дистанционно обучение, може би около началото на първата грипна ваканция, уточни той.

„Винаги съм имал един принцип – не се прецаквайте, прецакайте вируса“, завърши проф. Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай