Петък,

Вирусолог с добри новини за борбата с коронавируса

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
A
A
A

При COVID-19 се създава имунитет. Знае се, че той не е особенно дълготраен при коронавирусите, успокои тази сутрин в интервю за БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Константинова.

"Вирусът продължава да бъде стабилен, анализирани са геномите на поне 90 000 вируса, изолирани в цял свят", каза тя. Въпреки малките различия, е станало ясно, че има поне шест варианта на този вирус като към момента няма данни някой от тях да представлява по-сериозна опасност или по-голям риск за общественото здраве.

Анализирани са поне 12 000 мутации. Добрата новина е, че една от тези мутации е много широко разпространена. Възникнала е в началото на годината. Изолирана е за първи път в Китай и Германия. Предполага се, че тя може да се окаже "ахилесовата пета" на вируса, защото може да се използва като мишена при създаване на ваксина.

Вижда се, че страните от едни и същи райони показват една и съща картина на разпространението и това, което е станало ясно през последните месеци е, че хората с нашите гени сме участник във взаимодействието с вируса. Установени са четири гена, които допринасят за по-тежкото протичане на инфекцията. Това вероятно е и една от причините за това млади хора, без придружаващи заболявания да попадат в тежко състояние в болница.

"Вирусът наистина го има и не трябва да го подценяваме", заяви проф. Александрова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички