Вирусолог: Шансът всеки да се зарази е голям

Сега е моментът разпространението да се ограничи

Вирусолог: Шансът всеки да се зарази е голям | StandartNews.com

Снимка- БНТ

Според вирусолога Ива Христова се очаква още по-голямо увеличение на болните от коронавирус, следователно е по-голям шансът всеки от нас да се зарази.

При гостуването си в предаването "Още от деня", тя заяви, че носенето на маски е най-малкото, което можем да направим, за да ограничим разпространението на коронавируса. Най-вече трябва да пазим себе си и другите, смята тя.

Тя обясни сегашния скок в нарастването на случаите със захлаждането на времето. През лятото, на високи температури вирусът не е така издържлив.

Без да се ангажира с точни прогнози, тя смята, че сега е моментът разпространението да се ограничи така, че да остане в зоната на платото.

Проф. Христова засега не вижда достатъчно основание за повторно пълно затваряне на хората по домовете им. Дори и така, по нейно мнение, ще бъде трудно да се спре разпространението на респираторния вирус.

Що се отнася до положението на лекарите в момента, тя беше категорична, че здравната ни система изпитва недостиг на инфекционисти, а тези, които са на първата линия, вече са на предела на силите си.

През осемте месеца от началото на епидемията е направено много в научните изследвания както за проучване на самия вирус, така и за приложимите лечения на пациентите.

Ваксината ще бъде единственото сигурно решението на проблема, но тя не би могла да бъде готова преди пролетта на 2021 г., убедена е проф. Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай