Удължават епидемичната обстановка до 15 юли

Няма да има нови тежки мерки или връщане на стари такива, а ще се заложи на сегашните

Удължават епидемичната обстановка до 15 юли | StandartNews.com

До 15 юли се удължава извънредната епидемична обстановка в страната. Това прие кабинетът на своето редовно заседание по предложение на здравния министър Кирил Ананиев.

"Поразредете се малко, за да мога да говоря. Да има два метра дистанция", обяви Борисов в началото на заседанието. Той влезе в залата с маска, с такива бяха и министрите.

Ананиев пък аргументира предложението си с факта, че след 9 юни имало значително завишаване на болните от коронавирус. От 27 май до 9 юни средният брой е 26 души. След това нарастват до 84 случая на ден, което било 3,2 пъти увеличение.

Според Ананиев имало завишаване на интензивността на заболяването, както  и скок на заразените медици. Той припомни, че това е вирус с неизвестен произход и сериозна опасност за здравето и човек да стане вирусоносител. Отделно от това все още нямало ваксина.

Даде да се разбере, че няма да има нови тежки мерки или връщане на стари такива, а ще заложат на сегашните - забрана за влизане от отделни страни, маските на закрито, дистанционна форма на работа, забрана за масови мероприятия, разстояние от 1,5 метра, както и строг и повсеместен контрол.

Борисов на свой ред поясни, че никой на света не може да каже какво е правилно. Безспорно мерките, които предприемаме вършат резултат , каза Борисов и поясни, че нашите мерки са били най-леки и поетапно отворили всичко. Помолили само за едно - да се спазва дисциплина. Дали възможност на футболистите да играят пред публика. И какво направиха? , попита той. Вместо това те се струпали и сега рестрикция за 1000 души. Ако така продължило обаче пак щели да затворят стадионите за публика. Даде пример и с дискотеките

Демокрацията е за дисциплината и дисциплинираните, каза той и поясни, че трябва да се спазват правилата. Върнали маските защото се вдигнал броят на заболелите. За радост се е вдигнал и броят на излекуваните, всички се лекуват с медикаментите.

Не само не ни подмина, а ни заля, каза Борисов. За радост имунитет се създава, добави той. Поясни, че са спрели брифингите, за да не притесняват психически хората. Над 3000 са на ден пък тестовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай