Учени: не намалявайте дистанцията

Съобщиха за недостатъци в проучване, поръчано от СЗО

Учени: не намалявайте дистанцията | StandartNews.com

Учени съобщиха за недостатъци в проучване, поръчано от СЗО по отношение на рисковете от коронавирусна инфекция, и не трябва да се използва като доказателство за облекчаване на правилото за физическо разстояние от 2 метра във Великобритания, съобщават чуждестранни медии и "Гардиън".

Критиците на съвета за дистанциране, който гласи, че хората трябва да се държат на разстояние поне 2 метра, смятат, че е твърде предпазливо.

Те се възползваха от проучване, поръчано от СЗО, което предложи, че намалението от 2 метра на 1 ще повиши риска от инфекция само незначително, от 1,3% на 2,6%.

"Анализът на риска от инфекция на 1 метър срещу 2 метра трябва да се третира с голямо внимание", казва проф. Дейвид Шпигелхалтер, статистик в университета в Кеймбридж, който участва в правителствената Научна консултативна група за извънредни ситуации. "Много съм подозрителен към това."

Съмнения относно изследването, публикувано в "Ланцет", се появиха, след като Борис Джонсън обяви официален преглед на правилото за физическо разстояние от 2 метра.

През последните седмици Джонсън е подложен на силен натиск от консервативните депутати, за да облекчи мерките за бизнеса, особено в сектора на хотелиерството

Но в анализа авторите допускат, че пропорционалното въздействие върху риска от 2 метра на 1 метър е същото като преместването от 1 метър на нула.

"Методът за сравняване на различните разстояния е неподходящ, не може да каже точно как рискът при минимално разстояние от 2 метра се сравнява с минимално разстояние от 1 метър.

 Той не бива да се използва в аргументи за това колко по-голям е рискът с ограничение от 1 метър спрямо 2 метра." , казаха учените.

Макконуей добави, че е повдигнал въпроси относно анализа с авторите и чака отговор. Той вярва, че партньорската проверка от "Ланцет" и СЗО би трябвало да забележи проблемите.

"Мисля, че са го направили твърде бързо - авторите, вероятно СЗО и експертните рецензенти на Ланцет - затова важните неща са пропуснати".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай