Учени моделираха кашляне на заразен

Специалистите създадоха 3-измерен модел

Учени моделираха кашляне на заразен | StandartNews.com

Кашлянето на човек, заразен с коронавирус бе моделирано от финландски учени. Резултатите от изследването бяха публикувани на сайта на Университета Аалто, пише БГНЕС. Специалистите създадоха 3-измерен модел, показващ как частиците на вируса се разпространяват в закрито помещение.

Стана ясно, че при кихане или кашляне аерозолният облак се движи в непосредствена близост от източника в радиус от няколко метра и се разтваря. Но за няколко минути частиците на вируса може да се намират във въздуха и да заразят околните.

Като пример учените моделираха магазин с коридори с шандове, в който е влязъл болен от коронавирус. Частиците на вируса могат да останат във въздуха 5-6 минути.

При това летливостта и концентрацията на газовия облак зависят от размера на помещението и как то се проветрява.

„Дребните частици на вируса не падат на пода, а се движат във въздушните потоци или остават на едно място”, се казва в анализа. учените казват, че заразеното лице може да се изкашля и да излезе, но да остави след себе си облак от носещите се коронавирусни частици.

Според специалистите, моделирането позволи да се изясни, че вирусните частици могат да се намират във въздуха по-дълго време, отколкото се смяташе досега. Медиците препоръчват както заразените, така и здравите хора да си седят у дома.

А ходенето до магазина или на други обществени места да планират така, че в самото посещение да има колкото се може по-малко хора.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай