Три възможни сценария за края на пандемията

Тях ги има, въпреки паниката в целия свят

Три възможни сценария за края на пандемията | StandartNews.com

Разпространението на новия коронавирус SARS-CoV-2 не показва признаци на затихване в някои части на света, заразявайки все по-голям брой хора и отнемайки все повече животи всеки ден.

Бързият темп на зараза изправи здравните системи в някои страни пред предизвикателство и тласна правителствата да превърнат молове в импровизирани болници (Иран), празни общежития и хотели в карантинни зони за заразени (САЩ) и ледени пързалки във временни морги (Испания).

Не всички надежди обаче са изгубени.

Но встрани от тези развития, има само едно нещо в съзнанието на всички: Кога ще приключи тази пандемия? И как?

Първата линия на защита и най-надеждният сценарий беше ограничаване. Като идентифицират и карантират болните, медицинските експерти се надяват, че могат да предотвратят разпространението на вируса в общностите и да го ограничат само до Китай и близките територии. В крайна сметка това беше стратегията, използвана за овладяване на огнището на SARS (тежък остър респираторен синдром) през 2003 г., което завърши с успех

Но това, че удържането на болестта беше неуспешно, не означава, че трябва да чакаме инфекция или сигурна смърт. Все още можем да спасим много, много животи, да ограничим разпространението ѝ и да спечелим ценно време, за да могат учените да открият лечение. Имайки предвид пътят, по който е поела, пандемията от коронавирус може да завърши по три начина.

Тези три възможни сценария са: хората ще изградят имунитет срещу вируса; ще бъде разработена ефективна ваксина; вирусът ще мутира и ще загуби силата си с времето. "Много хора в крайна сметка ще изградят имунитет или ще бъде открита ваксина.

Третата възможност е вирусът да мутира и да загуби способността си да заразява хората. Пандемията може да завърши само по един от тези три сценария", казва Мехмет Джейхан, професор от университета в Анкара пред Анадолската агенция, отбелязва още БГНЕС.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай