Три сценария за коронавируса

Инфекцията ще бъде активна между 18 и 24 месеца

Три сценария за коронавируса | StandartNews.com
  • Инфекцията ще бъде активна между 18 и 24 месеца

Три са основните сценария за развитието на COVID-19. Очаква се между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на инфекцията. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов по време на брифинг в Министерския съвет.

ВИЖ ОЩЕ: Коронавирусът затвори очите на лекарка

"В световен план, респективно към нашите географски ширини, са изведени три основни сценария, които бяха публикувани днес от международната научна общественост, каза доц. Димов. Те са:

Сценарий 1: Серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото, последователно в период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г.

Сценарий 2: По-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г., което е типично за сезонните респираторни заболявания и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г.

Сценарий 3: Така нареченото бавно изгаряне на причинителя. Текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

„Независимо от сценариите, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция. Тези изводи навеждат, че обществата и страните трябва да се адаптират и да предприемат мерки, с които да се намери баланс между противоепидемичните мерки и възстановяването на икономическия и обществения живот. В тази връзка както и в нашата страна следваме тенденцията за постепенно, поетапно либерализиране на ограничителните мероприятия. Ще се анализира в следващите дни дали тези мерки дават необходимия ефект, независимо дали е в положителна или негативна посока и същевременно последващо либерализиране или възвръщане на мерките", каза доц. Димов. Той съобщи, че в международен аспект могат да се изведат няколко акцента. Продължава тенденцията за устойчивост на новоконстатираните, заразените и смъртните случаи. Има 94 552 нови потвърдени случая в света. 5624 са починалите за денонощието. В САЩ, Великобритания и Русия се забелязва поддържане и леко увеличение от последните дни на новопотвърдените случаи, като пример в САЩ 36 007 нови потвърдени случая, във Великобритания 6201 и в Русия 7933. В Германия, Франция, Испания и Италия продължава тенденцията за относително ниски стойности в сравнение с предходните седмици и месеци. Особен акцент е Франция със 168 потвърдени нови случая и 18 починали. Наблюдава се дали това е тенденция или временно измерение на заболевоемостта, каза още доц. Димов. Той подчерта, че на Балканите не е отчетена динамика в последните дни. Най-много случаи има в Турция - 2188 за последното денонощие, в Румъния са 327, в Сърбия – 196.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай