Трета жертва на коронавируса у нас (ДОПЪЛНЕНА)

Броят на случаите на заразени е нараснал на 94

Трета жертва на коронавируса у нас (ДОПЪЛНЕНА) | StandartNews.com

Възрастна пациентка с инсулт и коронавирус е починала тази нощ в Пирогов, съобщи на редовен брифинг тази сутрин председателят на щаба за коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

Броят на случаите на заразени е нараснал на 94, тъй като до тази сутрин са открити още два случая на хора с вируса.

"Разширява се броят на областните центрове, в които се установени случаи на коронавирус. Вчера от направените 332 проби - има 13 положителни със следните нови центрове - Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас. Случаят в Бургас е на 39-годишна жена, която е била готвач в едно от заведенията в Банско, прибрала се е преди около седмица, има 25 контактни лица, приета е в инфекциозна клиника на бургаската болница", информира той.

Генерал Венцислав Мутафчийски каза още, че има информация от посолството в Скопие, където двама граждани на Северна Македония след почивка в Банско са установени като положителни.

Вече 220 000 са регистрираните случаи в световен мащаб, отчете председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса.

"Има един лекар, който е във Велико Търново, но той няма никаква връзка с лежащия в болница пациент. Най-вероятно епидемиологичната пътека там е различна и сега се издирва", информира ген. Мутафчийски.

"Вече почти всички дестинации от Европа са рискови и трябва да се спазва карантина, придвижването е препоръчително да става с личен транспорт", каза той.

Генерал Мутафчийски сподели, че високата смъртност в Италия най-вероятно се дължи на застаряващото население там. В България всички починали хора са възрастни и с придружаващи заболявания.

Той информира, че в България повечето от хоспитализираните в софийските болници са с двустранна бронхопневмония.

"Няма заградени квартали, истинско предизвикателство е да се наложи карантина на върналите се роми. Това не е свързано с дискриминация или по-специално отношение. Там са ангажирани около 200 ромски медиатора, за да се разясни какво е карантина и как се спазва", коментира действията за поставяне под карантина на върналите се от чужбина ромски тумби.

Ген. Венцислав Мутафчийски информира точно колко пациенти, болни от коронавирус, има хоспитализирани - Плевен -  4, Габрово – 2, Смолян – 1, Велико Търново – 1, Ловеч – 1, Бургас – 1, Перник – 1, ВМА – 11, Пирогов – 3, МВР болница – 1, Софиямед – 1, Александровска болница – 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай