Топ математик изчисли колко ще се заразят

При 300 положителни на ден здравната система ще се претовари

Топ математик изчисли колко ще се заразят | StandartNews.com

Във втория пик на първата вълна на коронавируса сме. Есента се очакват над 10 000 регистрирани в България. Това изчисли математикът проф. Николай Витанов от БАН, ръководител на екипа, който дава данни и анализи в помощ на Националния оперативен щаб.

"От известно време говоря, че ще броят на заразените ще стигне 5-цифрено число наесен. Става дума за броя на регистрираните случаи, а общият брой случаи, който е по-голям, ще стане шестцифрен", коментира той пред БНТ. Според математика, стигне ли броят на заразените 300 на ден, здравната система ще се претовари. Легла има и ще се намерят, но специалистите са недостатъчно и няма да могат да обхванат всички нуждаещите си от помощ.

Проф. Витанов обясни, че в момента за целия период, когато човек се зарази, разболее, оздравее, той ще зарази 1,3 души или 100 ще заразят 130. "Това означава, че все още при нас епидемията се развива относително бавно. Нараствайки бавно, ние можем с по-голяма ефективност да хващаме клъстерите и да ограничаваме. Тя не тича много бързо, може да я хващаме и да я спираме", каза още професорът.

Ако хората спазваха мерките и с това по-ефективно хващане на клъстерите от организацията, създадена от щаба и правителството, броят щеше да се стабилизира и да намалее, само че за това е нужна малко кооперативност", категоричен бе професорът. Според него резултатите от футболния мач за Купата на България се очакват след една седмица, но на фона на случаите, които са в София и Пловдив, не се предполагат огромни скокове.

Математикът беше категоричен, че мерките са изиграли своята роля в началото. Сега обаче правителството и да иска няма да може да ги наложи отново.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай