СЗО препоръчва тестване за Covid в училищата

Летните месеци предлагат ценен прозорец на възможности за правителствата да въведат правилен набор от мерки

СЗО препоръчва тестване за Covid в училищата | StandartNews.com

Световната здравна организация заяви, че тествания за Covid-19 трябва да се провеждат в училищата, дори когато не са открити случаи, за да се избегнат "вредните" ефекти от дистанционното обучение.

По-рано скрининги в училищата се препоръчваха само ако е установен набор от случаи на коронавирус, но сега СЗО смята, че трябва да се правят PCR или бързи антигенни тестове дори при липса на симптоми сред учениците и персонала.

"Летните месеци предлагат ценен прозорец на възможности за правителствата да въведат правилен набор от мерки, които ще помогнат да се намали нивото на инфекция и да се избегне прибягването до зактваряне на училища", заяви Ханс Клюге, регионален директор на СЗО за Европа съвместно с УНИЦЕФ и ЮНЕСКО.

Той добави, че затварянето на училищата „както видяхме, има много вреден ефект върху образованието, социалното и психическото благосъстояние на нашите деца и младежи“.

"Не можем да позволим на пандемията да ограби децата откъм образование и развитие", каза Клюге, който многократно призовава страните от европейския регион на СЗО да обърнат внимание на последиците за здравето, свързани с дистанционното обучение.

Европейският регион на СЗО обхваща 53 държави и територии и включва няколко в Централна Азия. За агенциите на ООН затварянето на училищата „трябва да се разглежда само като крайна мярка“, когато има взрив на случаи, които не могат да бъдат контролирани от други мерки, предава АФП, цитирани от БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай