СЗО: К-19 не е лабораторен вирус

Експертите на Световната здравна организация отхвърлиха спорната теория

СЗО: К-19 не е лабораторен вирус | StandartNews.com

Експертите на Световната здравна организация отхвърлиха спорната теория, че Covid-19 е създаден в лаборатория в китайския град Ухан. Мисия на СЗО е в Китай, за да установи откъде се е появил коронавирусът. 

"Данните показват, че хипотезата, че вирусът е изпуснат от лаборатория, е крайно невероятна и това не е обяснението за появата на Covid-19 сред населението“, каза Питър бен Ембарек - ръководител на делегацията на Световната здравна организация, посетилата централния китайски град Ухан. 

Учените, които са в Китай, съобщиха, че не са успели да идентифицират животното, от което вирусът се е прехвърлил на хората. Според тях болестта, която отне живота на над 2,3 милион души в света, произхожда от прилепи и вероятно се е прехвърлила на хората чрез друг бозайник, но конкретният вид все още не е установен.

Няма и индикации, че болестта е била в Ухан преди декември 2019-а, когато за първи път беше разпозната, каза Ли Ванян - експерт от Китайската здравна комисия, но същевременно уточни, че това не е така за други държави:

„Въз основа на данните от различни държави установихме, че Covid-19 може да е циркулирал по-рано от първите регистрирани случаи“.

Екипът на СЗО прекара един месец в Ухан, в това число двуседмична карантина.

Учените бяха критикувани, че са посетили пропагандна изложба за възстановяването на Китай от пандемията, прекарали са само 1 час на пазара за морски дарове, където беше регистрирано първото огнище на Covid-19, няколко дни са били само в хотела и са били посещавани от китайски официални лица.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай