Слънцето трепе заразата

Ултравиолетовите му лъчи изсушават обвивката на вируса

Слънцето трепе заразата | StandartNews.com

Коронавирусите и въобще вирусите са на деликатната граница между живата и неживата природа. На топло и влажно коронавирусът се чувства много добре. Това каза в ефира на БНТ климатологът проф. Георги Рачев. За него е убийствена ултравиолетовата радиация на слънцето. Неговата светлина буквално трепе COVID-19, подчерта той и допълни, че слънцето го убива дори в малки дози.

Той препоръча като природни дезинфектанти ултравиолетовата радиация и сухотата, тъй като от тях мастната обвивка на коронавируса бързо изсъхва и се разрушава.

Проф. Рачев обясни, че природата не може да убие пандемията, но може да я потисне, тъй като всички вирусни инфекции са с много по-малък интензитет през лятото.

"След пожара в Чернобил много хора бяха притеснени. У нас беше даден специален брифинг, на който беше обяснено, че радиационната обстановка е нормална", каза проф. Георги Рачев. Според него вероятността за достигане да радиоактивна вълна у нас е нулева. "При нас такова замърсяване практически не може да дойде", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай