Неделя,

Ще има ли втори пик с COVID-19?

От: Стандарт -
A
A
A

Ще има ли втори пик на COVID-19, каквито са някои от прогнозите на учените?

Проф. Радка Аргирова, вирусолог и член на експертния медицински съвет към Министерския съвет, сподели своето мнение пред БТВ.

„Аз лично не очаквам втори пик, а малки локални епидемии“, каза проф. Аргирова.

Виждам развитието на пандемията като отделни малки епидемии за напред, но няма да е в мащаба, който беше до сега, коментира още тя. При нас навлезе по-късно вируса, но  е възможно да е имало болни и месец по- рано, предположи професор Аргирова. Все повече се увеличава броят на оздравелите или преболедувалите коронавируса леко, което пък означава, че може би самият той затихва и мутациите му не са страшни, коментира още Аргирова.

Трябва да бъдем подготвени на есен за грипна епидемия, която не е по-малко притеснителна, напомни Аргирова.

В началото на епидемията трябваше да се обхванат повече хора, за да се види хода на епидемията, всеки по отделно трябва да бъде изследван, каза още проф.Аргирова. Ако данните на щаба в момента почиват на пълния брой лаборатории е добре, въпросът е да няма спиране на лаборатории и да се намалява броят на болните, каза още тя.

Охлабването на мерките е свързано с тестването на хората за антитела, защото тестването е необходимо само там, където има симптоми, но е важно да се знае колко са преболедувалите.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички