Професор иска спазване на по-строги мерки

Ще изследват децата с по-бързи и по-евтини тестове

Професор иска спазване на по-строги мерки | StandartNews.com

Не бива да драматизираме ситуацията със заразените в училищата деца и учители, но трябва да сме отговорни защото Covid-19 е все пак една респираторна инфекция, а тези инфекции много трудно се ограничават и се иска още по-строго спазване на мерките", обяви в интервю за БНР проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

„Очаквани са процесите в училище със започване на учебната година, но от нас зависи какъв да е размерът на щетата. От възрастта на заболелите се вижда дали има заболели ученици, но не е редно да се дава информация и по професии за броя на заболелите“, коментира проф. Христова.

„Есента и началото на зимата острите респираторни заболявания ще зачестят, само че сега акцентът е върху коронавируса, защото той е доста по-сериозно заболяване и както се разбра, ще продължи и другата година. Хубавото е, че вече се научихме да спазваме дистанция и да си носим маските. Децата са едни малки възрастни и се вижда, че и те се отнесоха отговорно. Цялата отговорност пада върху спазване на мерките и занапред от всички.“

По думите на проф. Христова това, че децата са преболедували други коранавируси преди, сега им създава кръстосан имунитет към Covid-19 и затова децата го преболедуват леко. 

"Трябва да се проветряват стаите на децата, да се носят маските в коридорите", припомни още проф. Христова и заяви, че очаква да се направят в бъдеще изследвания за ефекта от тези мерки.

„В първите 24 часа не може да се разбере дали детето е заразено с коронавирус или е грип. Има вече разработени и ще достигнат и до нашия пазар тестове на достъпна цена - от около 10 лева, с които в домашни условия ще се диференцира кой е вирусът, включително и за коронавируса. И това ще става бързо. Защото началните симптоми не са специфични и е важно такъв болен да бъде отделен, независимо кой е от респираторните вируси".

Тези тестове ще са доста по надеждни и по-бързи от сегашните бързи тестове. Те ще са достъпни още тази есен и у нас и родителите ще могат да си закупят“, съобщи още проф. Христова. 

„След преболедуване намаляват антителата при пациентите и това се доказа, от друга страна обаче остават антитела и клетъчен имунитет, защото повторните случаи са с много малко симтоми, това важи и за децата“, обясни проф.Христова.

Специалистът заяви, че при всички случаи противогрипните ваксини са една защита срещу сезонните вируси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай