Проф. Христова: Новият щам на К-19 засяга младите

Трябва да затегнем мерките, тъй като не сме изолиран остров, каза специалистът

Проф. Христова: Новият щам на К-19 засяга младите | StandartNews.com

Новата мутация на коронавируса води до доста по-широкото му разпространение, коментира в студиото на „Здравей, България” по NOVA зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова.

Тази мутация, регистрирана за първи път в Англия през септември, позволява на вируса да прониква доста по-ефективно в клетките. Това му позволява да се размножава по-бързо.

„Преди месец под една четвърт от всички изолирани щамове във Великобритания бяха с тази мутация, сега вече са над две трети”, подчерта проф. д-р Христова.

„Две неща са важни. Едното е, че дава по-висок вирусен товар. Другото е, че засяга и хората в по-млада възраст”.

„Определено ще трябва да затегнем мерките, тъй като не сме изолиран остров, непрекъснато има контакти с другите страни. Макар и с известно закъснение тази вълна ще стигне и до България. От нас зависи да вземем всички възможни мерки. Трябва да гледаме към Западна Европа и да не мислим, че това ще ни отмине”, предупреди проф. д-р Христова.

Тя поясни, че в момента натискът на пандемията върху болниците в България леко е отслабнал, което дава глътка въздух на медицинските работници.

„Да мислим обаче за това, което се задава и да реагираме адекватно. В крайна сметка е въпрос на управление”, смята проф. д-р Христова.

„През цялата пандемия се наблюдава това, че когато вземеш по-късно мерки, дори и те да са много строги, вече не са толкова ефикасни”.

По отношение на училищата проф. д-р Христова поясни, че отварянето им е обратимо и ако има данни за покачване на броя на заразените, бързо ще бъдат затворени.

В Германия и Австрия въведоха изискване гражданите да носят по-висок клас и съответно по-скъпи предпазни маски – KN95. Те могат да спират частици до 2,5 микрометра. Разбира се, не могат да спрат самия коронавирус, чиито размери са около 100 нанометра, но са по-ефективни при филтрирането на въздуха от капчиците, в които се пренася патогена през въздуха.

„Това са маски, които дават 95% защита. Важно е да се знае, че те защитават човек, но не защитават отсрещния, защото имат клапа. В западните страни, където вече има доста широко разпространение на вируса, сред мерките, които се предлагат, е и тази, за да се предпазват още повече хората”, каза проф. д-р Христова. Колкото повече пази, толкова по-трудно се диша, допълни тя.

Експертът посочи, че по отношение на училищата препоръката е за проветряване на класната стая с отворена врата и прозорци на всеки 20 минути. Иначе дори едно болно от ковид-19 дете може да зарази целия клас.

„При това аерозолът се задържа дълго време, с часове”, добави проф. д-р Христова. „Ако не се проветрява децата ще го вдишат”.

„Слава богу, проучванията засега показват, че ваксините, които имаме, действат и срещу новите варианти на коронавируса. По отношение на ваксините не мисля, че има проблем”, заяви проф. д-р Христова.

Тя посочи, че при всички случаи ще има стабилно нарастване на броя на заразените и починалите заради новия щам на ковид-19.

„След като Германия се задъхва с нейните огромни и елитни болници в цялата страна, мисля, че трябва да реагираме предварително”.

Проф. д-р Христова се съгласи, че при една директна екстраполация броят на починалите ще бъде 7 пъти по-висок или в ден като днешния смъртните случаи от ковид-19 в България ще са 630.

„Много ми се иска да вярвам, че това няма да е сценарият за България. Ние имаме предимството, че сме предупредени”.

По думите на проф. д-р Христова в края на март ще има на разположение много ваксини и през април ще може да започне масовото ваксиниране в България.

„Има категорично данни за повторно заболяване с друг щам на коронавируса. Но това е рядко явление”, каза още проф. д-р Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай