Проф. Иво Петров: Ваксината намалява в пъти сърдечните усложнения

Хората, които след коронавирус имат още задух или умора, да си направят лабораторни изследвания, препоръча кардиологът

Проф. Иво Петров: Ваксината намалява в пъти сърдечните усложнения | StandartNews.com

Честотата на миокардити, миокардни инфаркти, белодробни емболии - нещата, от които много често хората с COVID-19 страдат като усложнения, е в пъти по-малка при ваксинираните спрямо тези, които не са ваксинирани. Големите притеснения, че ваксините могат да предизвикват усложнения, не се оправдаха”. Това заяви кардиологът проф. Иво Петров в студиото на „Събуди се”.

По думите му 17-20 процента от COVID болните имат сърдечно-съдови усложнения. „В една немалка част от случаите именно тези усложнения са причина за смърт”, посочи кардиологът.

„Бих посъветвал хората, които след коронавирус имат още задух или умора, да си направят лабораторни изследвания. Тези, които се чувстват добре 20-30 дни след преболедуване, не бих казал, че трябва да имат огромно медицинско внимание”, каза той.

„Надявам се, че това е първата от затихващите вълни на COVID-19. Не бих казал, че песимистичните очаквания би трябвало да предоминират. Няма такова стръмно покачване на случаите. Има дни, в които има по-малко заболели и такива, в които има повече. Надявам се, че това ще доведе до по-малък натиск върху здравната система в сравнение с предишната вълна”, коментира проф. Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай