Проф. Габровски успокоява за пандемията

Притеснителна е неизвестността в предстоящия зимен сезон, коментира шефът на "Пирогов"

Проф. Габровски успокоява за пандемията | StandartNews.com

„Минахме през тежък и изпълнен с неизвестности период, но сега сме в далеч по-спокойна фаза. Наблюдават се процесите, няма пикове, няма претоварване на системата, няма липса на защитни средства и консумативи. Това каза пред NOVA проф. Николай Габровски, зам.-директор на „Пирогов”.

Според него, притеснителна е неизвестността в предстоящия зимен сезон, но въпреки това системата е много по-подготвени и затова трябва да влезем дисциплинирано, но спокойно в този сезон.

Смъртта на баща и син лекари доказва, че трябва да бъдем предпазливи, смята проф. Габровски. „Българските лекари и специалисти по здравни грижи успяха много достойно да посрещнат първата вълна и неизвестните, които носеше. Сигурен съм, че и сега ще се справим.”, каза той. По думите му медиците са по-подготвени и с протоколи, и психологически. Зам.-директорът на „Пирогов” обясни, че там се поддържа максимално ниво на сигурност при спазването на нормален ритъм на работа. Там в момента има около 30 пациента с коронавирус. „Протоколите, начинът на транспорт, влизане и излизане е до такава степен тествано и усвоено от персонала, че вече ние работим така, както ще се наложи да работим месец, даже и години, с тази инфекция, осигурявайки сигурност както за пациентите, така и за персонала.”, заяви проф. Габровски.

„Важно е, че вече знаем как да контролираме инфекцията – трябва да има дистанция и хигиена. Ще променим начина си на живот, но мисля, че можем да продължим напред с доста голямо спокойствие и увереност.”, каза още той.

По думите на проф. Габровски финансовото положение на болниците е стабилно, след като се взе решение да бъдат компенсирани до 85% от очакваните им приходи. Догореното увеличение на клиничните пътеки с около 10% също ще помогне. „Правят се големи усилия да има финансова стабилност в системата на здравеопазването и смятам, че това ще се случи.”, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай