С 31 заразени с коронавирус, общо случаите са 2100

Активните области са 9, съобщиха от Националния оперативен щаб

С 31 заразени с коронавирус, общо случаите са 2100 | StandartNews.com

31 са заразените с коронавирус у нас, с което общият брой става 2100. Активните области са 9. Това съобщи на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски - председател на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19.

Има нови три жертви с COVID-19, като всички са над 70-годишна възраст. Така общият брой на починалите с коронавирус става 99.

Националният оперативен щаб ще продължи да работи и да следи обстановката в страната, уведоми началникът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Относно детските градини от Щаба следят обстановката в Западна Европа. На сутрешно заседание с премиера Мутафчийски е изразил становище, че детските градини не бива да бъдат отваряни поне още седмица. 

Във връзка с това, че има всеки ден голяма разлика в броя на заболелите, ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че в България за щастие случаите са клъстерни. "Българската популация не е хомогенна и броят на болните не зависи от лъжицата. Разпространението на коронавируса е клъстерно. Ако продължим в този дух, това дава шансове за по-нормален начин на живот", разкри ген. Мутафчийски.

Относно КПП-тата, началникът на Оперативния щаб подчерта, че те не са факт от 6 май и няма как да се върнат с въвеждането на извънредна епидемична обстановка.

"Европейската комисия препоръчва реципрочни мерки, които съвпадат с препоръките на премиера Борисов - разговори между съседните държави за въвеждане на еднакви епидемиологични мерки", обясни Мутафчийски. В момента се работи активно за изработване на правила за самолетно пътуване. Според началникът на Оперативния щаб, за да има такъв вид туризъм, трябва да има ясни правила и ясни предписания. Докато те не бъдат изяснени, автомобилният туризъм остава приоритетен.

"Връщането не е връщане към живота, това е новата нормалност. Никой не говори за отпадане на физическа дистанция. Докато заразените бяха двама, ние нямахме никакви навици за този вирус. Сега вече дори и малките деца знаят, че трябва да си мият ръцете и да не се гушкат. Трябваше време", заяви Мутафчийски и изрази увереност, че са постигнати повечето цели на карантинните условия - ниска заболеваемост, обучен персонал, малко смъртни случаи.

Относно възобновените трансплантации, се използват модели на френски и германски протоколи, за да се изработят и български. Разрешението на трансплантационната дейност е взето след разговор на Щаба с министъра на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай