Поликлиника в "Надежда" под карантина

Има заразен медик от групова практика

Поликлиника в "Надежда" под карантина | StandartNews.com

8-ма поликлиника в столичния квартал „Надежда” е поставена под карантина, тъй като е регистриран случай на заразен от коронавирус лекар. Това обясни шефът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

„Става дума за групова практика в 8-ма поликлиника с 12 лекари, 11 сестри и един санитар, от които един е положителен и протича почти безсимптомно. За другите се чакат резултатите днес“, посочи той. Пенчев обясни, че при възстановяването на детските имунизации и консултации от щаба са имали предвид и вариант на заразяване на медицинско лице.

„Най-важното е изследването на персонала, който е в контакт с положително лице и след като се докажат отрицателни проби, медицинският персонал се връща и възстановява дейността си.”, посочи Пенчев.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев смята, че подобни случаи сред всички 4 500 лични лекари ще бъдат единици, какъвто е случаят от във Видин. Той обясни, че имало два варианта. „Когато са групова практика, няма проблем друг лекар да направи имунизацията, ако родителите държат. Няма проблем и да ги отложат. Личните лекари могат да отлагат с месеци ваксините, ако имат съмнение за състоянието на детето”, посочи той и подчерта, че по-важно е да бъде осигурен „зелен коридор” и невъзможност за контакт с други пациенти. Той отново препоръча настойчиво всички медици да се предпазват, защото все още на някои места лекари не ползват добре личните предпазни средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай