Pfizer няма да успее да достави всички ваксини

Поради проблеми с веригата на доставки

Pfizer няма да успее да достави всички ваксини | StandartNews.com

Pfizer потвърди пред Global News, че ще разпространява половината от ваксините срещу COVID-19 , които първоначално е предложил за 2020 г., поради проблеми с веригата на доставки.

В изявление по имейл до Global News фармацевтичната компания потвърждава това, което за пръв път е съобщено от Wall Street Journal, че ще достави до 50 милиона дози ваксина до края на 2020 г. в световен мащаб, спрямо 100 милиона дози, обещани преди това.

„Въз основа на текущите прогнози очакваме да произведем в световен мащаб до 50 милиона дози ваксини през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 г.“, заяви Pfizer в изявление.

Pfizer каза, че има две причини броят на очакваните дози да се промени.

„Първо, увеличаването на ваксината с това темпо е безпрецедентно и ние постигнахме значителен напредък, тъй като се придвижвахме напред в неизвестното“, казаха от компанията.

„Освен това разширяването на веригата за доставка на суровини отне по-дълго от очакваното.“

Pfizer също така отбеляза, че резултатите от клиничното изпитване са получени по-късно от очакваното.

Компанията заяви, че готовите дози в момента се правят с "бързи темпове".

„Ние сме уверени в способността си да доставяме с темп от приблизително 1,3 милиарда дози до края на 2021 г.“, каза Pfizer.

Установено е, че ваксината е 95% ефективна срещу COVID-19 при последните тестове, а Обединеното кралство стана първата държава, която одобри ваксината в сряда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай