Педиатър: Имунизирайте се срещу грип сега!

Да се въоръжим с търпение, да спазваме инструкциите и социалната дистанция

Педиатър: Имунизирайте се срещу грип сега! | StandartNews.com

Обикновеният грип и коронавирусът могат да са неразличими като клинична картина. Затова ще разчитаме на бързите тестове, защото за грип със сигурност работят, а за COVID засега са по-бавни. Това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ педиатърът д-р Гергана Петрова от УМБАЛ "Александровска".

"Това, което би помогнало на всички лекари, е да си повишим самосъзнанието и да си сложим ваксина за грип. Ако е сложена ваксина за грип и стане инфекция на детето след около месец и половина-два, със сигурност не е грип", каза Петрова.

Тя смята, че сега е идеалният момент да се ваксинират децата. И препоръча малките деца след 3-годишна възраст, когато тръгнат на детска градина и имат повече социални контакти, да бъдат ваксинирани.

За да се направи тест, е много важно да се види епидемиологичната връзка.

"Нормално е децата да боледуват, нормално е да вдигат температура. Не може при всяко 37,5, което много стресира майките, веднага да се търчи. Ако детето има някаква банална вирусна инфекция, но родителите му го заведат в лаборатория и то стои с някой доказано заразен с коронавирус, рискът е много голям", коментира д-р Петрова.

Съветът на педиатъра е да се въоръжим с търпение, да спазваме инструкциите и социалната дистанция.

"Неприятно е да се носят маски, но това е необходимото зло, за да се пазим. Те не са панацея за коронавирус, но намаляват страшно другите инфекции", коментира д-р Петрова.

Тя допълни, че всяко едно хронично състояние може да окаже някакъв утежняващ фактор, ако се разболее детето, но ако детето е в добро общо състояние с контролирано хронично заболяване, то може да ходи на училище, стига да спазва мерките.

Според педиатъра при децата най-често вирусът започва с болки в гърлото и висока температура, но тя напомни, че е важен епидемиологичният контакт.

Д-р Петрова посъветва родителите да не прекаляват с имуностимулантите, не е добре да се свръхстимулира имунитетът, да дадат нещо безобидно на децата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай