Пациенти в "Пирогов" с мутация на COVID-19

Общо пет са хванатите българи с мутацията на вируса за последните 24 часа

Пациенти в "Пирогов" с мутация на COVID-19 | StandartNews.com

В "Пирогов" вече са приети за лечение двама пациенти със съмнението, че са носители на новата вариация на COVID-19. Общо пет са хванатите българи с мутацията на вируса за последните 24 часа само в лабораторията на "Пирогов", информират от NOVA.

Затова и директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов прогнозира началото на трета вълна на заразата у нас, която все още е в много начален стадий. За трета вълна заговориха и вирусолози, които призоваха за затягане, а не за разхлабване на мерките у нас.

Сърцевина, обвивка и шипчета. Три гена, от които се състои познатият ни досега вариант на коронавируса. PCR пробата е положителна, ако отчете наличието и на трите гена. През ноември лаборантите в „Пирогов” виждат няколко изследвания, в които един от гените липсва.

"S-генът, който изчезва - това са така наречените шипове на коронавируса. Модификацията е точно в тях - реално част от шипа е променен и не може да бъде извършена детекция в апаратурата, която прави PCR тест", обясни проф. Балтов. 

През последните няколко дни положителните PCR проби с изчезнал S-ген стават все повече в „Пирогов”, заяви проф. Балтов.

"Вчера беше най-сериозният ден, в който хванахме реално трима външни, дошли само за взимане на PCR тестове и отделно двама наши пациенти, които са лежащоболни, които също са отрицателни на S-гена. Има и повишаване на случаите, но виждаме, че вече има и хора, които приемаме за лечение", коментира още той.

Липсата на S-ген в PCR изследването обаче не означава непременно, че става дума за наличие на английски вариант, твърдят здравните власти.

"Само за пример ще ви кажа, че във Франция около 50% от пробите, които са изследвани последната седмица, са без този S-антиген, но от тях само 4% са излезли като английски вариант", посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Последната дума дали английският вариант е у нас ще имат експертите от Националния център по заразни и паразитни болести, които в момента изследват 100 съмнителни проби, включително и тези от „Пирогов”.

Независимо от резултатите обаче вирусолозите са категорични, че новата вълна на пандемията няма да ни подмине.

"Да мислим за това, което се задава, и да реагираме адекватно. Когато вземеш по-късно мерки, дори и те да са много строги, вече не са толкова ефикасни. Ние имаме предимството, че сме предупредени, т.е. видели сме какво се случва", коментира зам.-директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Медиците очакват нов натиск върху системата, който да е по-голям от пиковете до момента.

"Ако, за съжаление, разпространението е такова, каквото е в момента във Великобритания, нищо чудно да е така", смята проф. Балтов.

"Никой не е готов в света за трета вълна, само че сме много по-подготвени - и като организация на болниците, и като възможности за диагностика и лечение. Дори и като подготвеност на самите хора", уточни доц. Кунчев.

Официалните резултати има ли заразени с новия щам в България се чакат до дни. Според вирусолозите вече има достатъчно натрупани данни, че новата версия на коронавируса засяга най-вече по-младите хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай