Отварят ясли и детски градини от 14 декември

Ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция, в петък ще има заповед само за яслите и детските градини, но без училищата

Отварят ясли и детски градини от 14 декември | StandartNews.com

Заповедта за отваряне на детските градини от 14 декември ще издам до края на тази седмица, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на получаването на договора за 20 нови оборудвани линейки за Центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище, предаде Дарик.

„Днес също имаме данни, които ни навеждат в тази посока, че би могло да се случи. Ако продължат така тенденциите до края на седмицата, те от понеделник ще отворят“, добави той.

По думите му ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция, в петък ще има заповед само за яслите и детските градини, но без училищата.

Във връзка с отхлабването на мерките след 21 декември, здравният министър обясни, че се следят над 17 са показатели. "Много е важно какъв ще е процентът на позитивните тестове, какво ще е числото на лекуващите се в отделенията, важно е как върви броят на починалите.“, обясни проф. Ангелов.

Работи се по въпроса за приравняването на антигените тестове с PCR тестовете, каза още здравният министър. От думите му стана ясно, че повечето експерти смятат, че това трябва да се случи.

„Очаквам да ми дадат категорично становище най-късно другата седмица. Няма категорично становище на ЕС, което да приравнява тестовете. Наблюдава се тенденция за намаляване на заболелите и намаляване на натиска на болниците. До края на седмицата ще се издаде новата заповед, касаеща отварянето на детските градини. Ако така вървят тенденциите в петък ще има ясна заповед за яслите и детските градини“, уточни той.

Столичната община е готова да отвори детските градини и яслите на 14 декември, каза преди това кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери строителните дейности по разширяване на детска градина "Слънчо" във Владая, където за първи път ще има и яслена група.

"Личното ми мнение е, че детските градини е добре да работят при спазване на всички мерки, при спазване възможността на родителите, които не желаят да изпратят децата си. Ще изчакаме решението на правителството", каза още Фандъкова.

Кметът добави, че градините ще бъдат допълнително дезинфекцирани, както и че през почивните дни сградите ще бъдат отоплени, тъй като през времето когато не са посещавани, отоплението е било намалено или изключено.

"В готовност сме, ако има такова решение. В същото време обаче останалите мерки би следвало да останат, защото София все още е в червената зона. Не трябва да се успокояваме. Факт е, че има задържане от доста време на новозаразените, има дори плавен спад, но това, което ние следим, е броят на хоспитализираните. Той се задържа на едно високо ниво, броят на болните на интензивно лечение се задържа висок. Трябва да дадем възможност на болниците да ни лекуват", заяви Фандъкова.

Тя обяви също така, че по повод днешния студентски празник ще бъдат извършени проверки както и ще се следи да не се допуска струпване в големите хранителни магазини.

„И в момента колегите са на терен. Столичният инспекторат заедно с общинска полиция и служители на районните управления проверяват най-вече големите търговски обекти както хранителни, така и нехранителни магазини. Проверяват се по няколко пъти един обект, за да не се отпуснат след първата проверка и да спре контролът. В същото време СДВР извършва проверки и за нерегламентирана работа на търговски обекти", посочи тя и уточни, че това се прави с цел да не се допуска струпване и нарушаване на мерките.

Контролът ще продължи и по време на Коледните и Новогодишни празници, допълни още столичният кмет и обясни, че при проверките винаги присъстват и полицаи.

„В понеделник екипи на инспектората и общинска полиция са направили проверки на 14 магазина и има съставени 5 акта. Актове се съставят, глоби се налагат както за неносене на маски, така и за нарушения от страна на търговците", обясни Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай