Откриха нова заплаха за заразяване с COVID-19

Ообновиха материалите, в които е описано как се разпространява инфекцията

Откриха нова заплаха за заразяване с COVID-19 | StandartNews.com

Изследователи от федералните Центрове за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ съобщиха, че новият коронавирус може да се предава по въздушно-капков път, след като дълго време се е задържал във въздуха, предаде ТАСС.

Американските учени обновиха материалите, в които е описано как се разпространява инфекцията. В тях по-рано се отбелязваше, че коронавирусът се предава "главно при близки контакти между хората, в това число и между тези, които се намират наблизо". Ставаше дума за разстояние от около 1,8 метра. Сега от федералните центрове считат, че съдържащите вируса дребни капчици с течност, които се отделят, когато заразените кашлят или кихат, могат да се задържат във въздуха няколко часа.

"Има свидетелства, че при определени условия хора с COVID-19 са заразявали други индивиди, намиращи се на разстояние над 1,8 метра. Тези случаи са били регистрирани в закрити помещения без достатъчна вентилация. Понякога тези, от които са били заразени, са дишали тежко, докато са пели или са изпълнявали упражнения", заявиха американските учени.

Те изтъкват, че вирусът много по-често се предава при близки контакти, отколкото по въздушно-капков път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай