Осма жертва на коронавируса у нас

Тази сутрин битката с болестта е загубила и 51-годишната жена

Осма жертва на коронавируса у нас | StandartNews.com

Снощи в болницата в Благоевград почина 73-годишна жена лекувана от COVID-19, а тази сутрин битката с болестта е загубила и 51-годишната й дъщеря, предаде БНТ.

Двете са постъпили за лечение в инфекциозното отделение на лечебното заведение, но след влошаване, са интубирани и преместени в реанимация.

За майката се знае, че е била с белодробно заболяване и хипертония. Все още няма допълнителна информация за придружаващи заболявания при дъщерята.

Тази сутрин от Националния оперативен щаб съобщиха за 7 нови случая на заразени в страната. Така общият брой на положителните проби у нас достигна 338.

Ако тенденцията на увеличаване се запази, експертите ще предложат налагането на още по-строги мерки в страната. Сред тях - вечерен час и тотална забрана за напускане на домовете.

В ефира на бТВ шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че още няма актуална информация за състоянието на пациентката, но ако тя е починала, това е лош знак, защото показва, че жертвите на заразата стават по-млади.

Починалият в Благоевград пациент е проявявал всички симптоми на COVID-19 и е дал една положителна проба, заяви ген. Мутафчийски по повод на твърденията на общинския кризисен щаб в Банско, че мъжът, който издъхна в благоевградската болница, не е бил болен от коронавирус.

„Дай, Боже, да е така, ма едва ли, защото починалият има всички симптоми. И на мен ми се иска да не е“, каза Мутафчийски.

Вече е организирано тестването на 1000 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус и върху чиито резултати ще се гради статистически модел. Изследването ще се проведе в МВР болница и е организирано от вътрешният министър, защото те са полицаи.

По данни на епидемиолозите е отминала вълната на грип тип Б, но се задава вълната на коронавируса, каза шефът на ВМА.

Средният период, в който коронавирусът изчезва в организма, е 28 дни, затова е и удължен периода на карантината, но има и случаи, отбелязани в медицинската литература, за 37 дни, през които заразата е активна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай