Няма доказателства, че храната заразява

Основни стоки и услуги остават достъпни, съобщиха от Еврокомисията.

Няма доказателства, че храната заразява | StandartNews.com

От Европейската комисия представиха насоки за управление на границите при извънредната ситуация, свързана с вируса COVID-19. Целта е да се защити здравето на гражданите, да се осигури правилното третиране на хората, които трябва да пътуват, и да се гарантира, че основни стоки и услуги остават достъпни, съобщиха от Еврокомисията.

Не трябва да се налагат допълнителни сертификати за стоки, които законно се движат в рамките на единния пазар на ЕС. Според Европейския орган за безопасност на храните няма доказателства, че храната е източник или може да предава COVID-19. 

Хората, идентифицирани като рискови за разпространение на COVID-19, трябва да имат достъп до подходящи здравни грижи, или в страната на пристигане, или в страната на отпътуване. Това трябва да бъде координирано между властите на двете държави.

Възможно е всички, влизащи на национална територия, да бъдат подлагани на здравни проверки без официално въвеждане на вътрешен граничен контрол. Разликата между нормалните здравни проверки и граничния контрол е възможността да се откаже влизането на отделни лица.

На хората, които са болни, не трябва да им бъде отказвано да влизат, а да им се предоставя достъп до здравни грижи, информират от ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай