Нови 24 случая, заразените с коронавируса са 565

От новоустановените носители на вируса 16 са настанени в болница

Нови 24 случая, заразените с коронавируса са 565 | StandartNews.com

За последното денонощие има 24 нови случая, с които заразените с коронавирус у нас стават общо 565. Увеличението е 4,4% в сравнение с вчера. Това обяви на редовния си брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния щаб за борба с коронавируса.

От новоустановените носители на вируса 16 са настанени в болница.

209 е броят на обработените проби за последните 24 часа. В София новите случаи са 15, като в "Пирогов" са настанени четирима души, а в Александровска болница - един.

201 пациенти са хоспитализирани. Заразените медицински работници са 35, от тях - 8 в "Спешна помощ". Общият брой на починалите от COVID-19 в България досега е 22.

Заразените медицински работници са 35, от тях - 8 в "Спешна помощ".
Най-младият пациент е на 1 г., най възрастният е на 90 г. Жената е приета в Пирогов в тежко състояние и вчера е починала.

Професор Мутафчийски посочи, че най-уязвими спрямо коронавируса са хората с хронични заболявания - белодробни, диабет и други и добави, че няма логика пушачите да са по-малко рискови, тъй като по принцип техните бели дробове са увредени.

В световен мащаб броят на заразените се увеличава, но се забавя темпът на развитие на болестта, каза още проф. Мутафчийски. В България нещата като че ли се задържат, добави той, но подчерта, че все още е рано за генерални изводи.

На въпрос има ли недостиг на PCR тестове, Мутафчийски отговори, че в Бургас имат 100 PCR теста. Всяко изследване се заплаща 60 лв. от НЗОК ако има договор с касата съответната лаборатория и трябва да заявяват доставка на тестове, уточни Мутафчийски.

В световен мащаб броят на заразените се увеличава, но се забавя темпът на развитие на болестта, каза още проф. Мутафчийски. В България нещата като че ли се задържат, добави той, но подчерта, че все още е рано за генерални изводи.

В началото на брифинга ген. Мутафчийски честити днешния Световен ден на здраветона всички, които работят в сферата на здравеопазването и най-вече на тези лекари, сестри и санитари, които са на фронтовата линия срещу коронавируса, на спешните медици, на лаборантите, на служителите в РЗИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай