Сряда,

Наши фермери се молят да запазим работниците си

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Фермери изпратиха днес предложение до ръководителя на Националния оперативен кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчиски, до здравния министър Кирил Ананиев и до земеделския министър Десислава Танева, в което посочват, че „Европейските “зелени коридори” за сезонни работници в агросектора застрашават българското селско стопанство и повишават риска от бум на заразени с коронавирус в страната“. Това е написано в становището на Асоциацията на земеделските производители в България.

Асоциацията подчертава, че в случай че Националният оперативен кризисен щаб вземе решение за отварянето на подобни “зелени коридори” за работници, следва същите да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки, както в съответната държава приемник, така и в България. Работниците също така трябва да бъдат предварително информирани, че ще бъдат карантинирани.

Ето какво пише в предложението, цитирано от "Флагман":

"Във връзка с предложенията на редица страни членки на ЕС за въвеждане на т. нар. “зелени коридори” за работници в ЕС и изявлението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което посочи, че страните от ЕС могат да разработят „специфични процедури“ в отговор на кризисната липса на работна ръка в селското стопанство, бихме искали да подчертаем:

- Европейските “зелени коридори” за сезонни работници в агросектора застрашават българското селско стопанство и повишават риска от бум на заразени с коронавирус в страната.

Ако бъде предоставена възможност на нашите работници за сезонна заетост в сектора земеделие във високорискови държави, те неминуемо ще застрашат българските земеделски стопанства при завръщането си в родината след приключване на временния им ангажимент. Свободното им движение, освен удар по сектор земеделие, може да застраши и голяма част от населението.

Наша проверка установи, че водещите посредници на работна ръка у нас вече са активирани да търсят български работници за Англия, Германия и Испания – все страни с изключително високо ниво на разпространение на коронавирус и хиляди смъртни случаи.

В контекста на гореизложеното бихме искали да представим на Вашето внимание:

- В случай, че Националният оперативен кризисен щаб вземе решение за отварянето на подобни “зелени коридори” за работници, следва същите да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки, както в съответната държава приемник, така и в България. Работниците също така трябва да бъдат предварително информирани, че ще бъдат карантинирани."

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички