Математик даде 2 варианта за края на пандемията

А дългосрочната прогноза показва, че без масово ваксиниране епидемията у нас ще приключи през юни 2022г.

Математик даде 2 варианта за края на пандемията | StandartNews.com

"Няма начин третата вълна да не приключи май месец, но изобщо не трябва да мислим, че няма да има четвърта вълна. Ще стартира от септември, ако сега не се ваксинират 2 млн. души. Моделите показват, че ако 150 000 души бъдат ваксинирани на месец, ноември-декември може да приключим с епидемията в България. Въпросът е колко души ще починат. Късно е да се ваксинирате септември, ваксинирайте се сега."

Това заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев в предаването "Денят ON AIR".

"Основното свойство на вируса е, че има дълъг инкубационен период. Средно около 6 дни е разболяването на голямата маса. Някои хора се разболяват на 15-ия ден. Коронавирусът има протичане на заболяване 20-25 дни. Има много дълъг живот, британският вариант има още по-дълъг живот. За 10 дни (локдаун - бел. ред.) просто нищо."

Проф. Кунчев посочи, че ще има около 2000 по-малко заразени при 10-дневен локдаун. При 25 дни локдаун те ще бъдат около 8500, което ще разтовари здравната система, смята той. По думите му локдаунът е бил въведен твърде късно и може да бъде удължен.

"Моделите показват постоянно увеличаване на хората в интензивните отделения, което е много тревожно. Червената лампичка беше преди 15-20 дни, когато станаха 500 в интензивните отделения. Тя трябваше да бъде забелязана и още тогава да се затегнат мерките. Интензивните легла ще бъдат претоварени", алармира проф. Кунчев.

Математикът отбеляза, че през май месец ще поемем голяма глътка въздух със или без удължаване на локдауна, а причината е сезонното намаление на вируса. Но подчерта, че коронавирусът не изчезва.

А дългосрочната прогноза показва, че без масово ваксиниране епидемията у нас ще приключи през юни 2022 г.

Самият проф. Кунчев се е ваксинирал с препарата на AstraZeneca преди да избухнат скандалите с ваксината. Тя е класическа ваксина, вкарват умалени вируси във вас, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай