Мангъров: Живейте нормално и си мийте ръцете

И не се бутайте на закрито, съветва инфекционистът

Мангъров: Живейте нормално и си мийте ръцете | StandartNews.com

"Ние трябва просто да се научим да живеем с този вирус, като спазваме най-елементарните изисквания за лична хигиена“

„Ако ние не искаме да имаме туристи, ако не искаме да имаме сезон по Черноморието, ако искаме просто да си живеем и да се пазим, нека да продължим по този начин – тоест, ако ние сме съгласни да караме по този начин, волята е наша и нека да го направим.

Този коментар направи в ефира на БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София по повод последните данни за разпространението на Covid-19 у нас и предложението за удължаване на извънредната епидемична обстановка.

Инфекционистът посъветва хората да живеят по най-нормалния начин - както са си живели досега, просто да си мият ръцете и доколкото е възможно да избягват "да се тикат там, където има много хора, събрани на едно място в затворено. Това е достатъчно.

Според Атанас Мангъров, изследванията у нас не дават реален поглед за разпространението на инфекцията. Във връзка с откритите огнища в Доспат, Сърница и Сливен той коментира, че едва ли това са местата, където коронавирусът най-активно се разпространява.

"Най-вероятно ще се открие, че и другаде има хора, които си ходят на работа, но ако се изследват, ще се окаже, че също са заразоносители“, заяви инфекционистът.

Всъщност в страната за момента това, което е важното, е, че броят на болните намалява. В момента в интензивните сектори има не повече 10-15 души“, подчерта медикът.

„Всъщност за миналия ден в страната са починали четирима души на доста сериозна възраст. Не бива да се забравя, че всеки ден в страната умират около 300 души по всевъзможни причини.

И ако ние изследваме тези 300 души за коронавирус, ние може да установим, че не са четири, а са може би 30-40 и повече души, които си умират с този вирус“, добави Мангъров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай