Мангъров иска 80% заразени

Само така щяло да се изгради колективен имунитет

Мангъров иска 80% заразени | StandartNews.com
  • Само така щяло да се изгради колективен имунитет
  • Заразяването е като забременяването – никой не знае кога се е случило, обяви докторът

Изграждане на колективен имунитет от 80% заразени от коранивурс поиска за пореден път шефът  Детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. Въпреки острите думи на премиера Бойко Борисов към него, доцентът продължи да громи строгите мерги са социална изолация, защото по думите му те не позволявали това масово заразяване и изграждане на колективен имунитет.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов насмете Мангъров: Кажи кой да умре!

Мънгъров е член на Медицинския кеспертен съвет към Министерски съвет, който днес обяви, че се разпуска, след акот е изготвил 400-страичен доклад с препоръки за борба с коронавируса. Не стана ясно дали искрите между Борисов и Мангъров са в основата на решението за разпускане, нито дали премиерът Борисов е разрешил прекратяване дейността на структурата.

ВИЖ ОЩЕ: Медицинският съвет си отиде преди вируса

Със социалната изолация само се отлагат събитията във времето, но не се постига колективен имунитет. „Хората така или иначе ще го преболедуват – абсолютно. Ако храните илюзия, че няма да се случи, много се лъжете, не сте в час. Просто това рано или късно ще се случи”, каза Мангъров в предаването „Офанзива” с Любо Огнянов по Канал 3.

„Това, което се цели с това дистанционно изолиране, е нещата да се отложат. И така ще намалим броя на случаите, но когато се отворим, ще се върнем в първоначално положение“, каза доц. Мангъров, като добави: "Ако питат мен, аз изобщо няма да затворя ресторантите“.

Доц. Мангъров обясни, че коронавирус може да се прихване и от въздуха, при това от повече от 2 м разстояние. "Симптомите може да се проявят към 7-8 ден от контакта, но може да е по-кратко или по-дълго", разясни той. "Моментът на заразяването е като момента на забременяването - никой не знае кога е станало".

Колективният имунитет не е идея, това трябва да се случи, за да преодолеем тази епидемия – поне 70% от населението на земното кълбо да преболедува. Ако 80% от българите се заразят, по-малко от един процент ще починат – това се случва всяка година при епидемия с грип, продължи тезите си доцентът.

Социалната изолация дава възможност на заразените да проявят симптомите на заболяване, евентуално тези с най-близък контакт с тях да се заразят, и ако стоят достатъчно дълго вкъщи, там да се разболеят и случаите да се ограничат в тези малки общности със заразени, каза още той.

За бързите тестове, които доц. Мангъров препоръчва, той увери, че няма търговски интерес от въвеждането им. "За тях няма нужда от лаборатория, а само от ООД", каза доц. Мангъров и опонира на всички останали учени, че PCR тестовете имат 70% чувствителност.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай