Мангъров и Балтов се счепкаха за COVID мерките

Най-доброто е, че страната не се затвори и няма изгледи това да се случи, каза Мангъров

Мангъров и Балтов се счепкаха за COVID мерките | StandartNews.com

Първите думи на новоназначения началник на COVID отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров като член на Националния оперативен щаб по време на редовния седмичен брифинг отново предизвикаха бурни страсти. Този път директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов скочи срещу изявлението на инфекциониста.

След като здравният министър проф. Костадин Ангелов даде думата на доц. Мангъров, в типичния си стил той заяви:

"Това, което хората трябва да разберат е, че за това заболяване няма дефинитивно лечение. Цялото това даване на антибиотици от самото начало и този стремеж да се влезе в болница на всяка цена е безсмислено. Хубаво е хората да се успокоят и да се спре с това безумно приемане на лекарства. Не знам кой измисли, че азитромицинът върши работа при това заболяване, но вероятно е същият, който измисли, че ремдесивирът, рековалесцентната плазма  и т.н. вършат работа.

За предпочитане е хората с COVID-19 възможно най-продължително да си стоят вкъщи и когато вече имат нужда от неща, които не могат да се направят в домашни условия, да бъдат насочвани към болниците. За тази цел в играта трябва да бъде включена доболничната помощ. И мисля, че въпреки всички страхове и резерви, които имат лекарите от доболничната помощ, те трябва да ги преодолеят и да започнат да преглеждат и лекуват своите болни. Моето мнение е, че е безсмислено всеки контактен на заразен с коронавирус да се карантинира. Мисля че вече е време да си отпуснем малко душата и да действаме по-медицински.

Отделението в Инфекциозна болница е пълно. Би трябвало част от тези стриктни указания на НЗОК за изписване и освобождаване на тези, които са на болнично лечение, да бъдат разхлабени, които би дало по-големи възможности за по-голяма гъвкавост и ще увеличи капацитетът на лечебните заведения. Не бива да се забравя, че когато един човек се установи положителен за COVID-19, той е бил заразен за околните 3-4 дни преди да се появят симптомите. И всъщност той почти седмица е бил в свободния живот и на практика има някакъв ефект от карантинните мерки, но той не е бил такъв, какъвто очакваме".

Най-доброто е, че страната не се затвори и няма изгледи това да се случи".

Изявлението му обаче предизвика острата реакция на проф. Балтов:

"Категорично не съм съгласен с доцент Мангъров относно думите му карантинирането. Не споделям, че трябва да сме по-либерални, напротив - трябва да се спазват карантинните мерки и да се по-дисциплинирани. Един такъв пациент заразява от 18 до 25 лекари. Изключително неприятно е, когато изгубиш една неврология за две седмици, защото колективът се е заразил или когато същите болни заразят други болни, които са дошли чисти в болницата. Трябва да се спазват карантинните мерки и всички да имат дисциплина и самосъзнание. Да, не е приятно, но това е горчивата чаша, която трябва да изпие всеки, който е заразен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай