Лошо. Проф. Витанов с присъда за мерките

До момента няма ефективност, каза той

Лошо. Проф. Витанов с присъда за мерките | StandartNews.com

Eфектът от противоепидемичните мерки не е достатъчен за да спре надигането на вторичния пик. Това написа в социалните мрежи математикът и бивш член на НОЩ проф. Николай Витанов. Според него причината за това е неспазването на ограниченията.

Базовото репродуктивно число отново се вдигна над 1 - днес е 1.108. Той съобщава, че втората вълна се надига.

„Тръгна да си ходи вълната, но акълът на някои хора я спря. Резултат - тръгна да се оформя вторичен пик, но вие, които редовно четете тези сводки, никак не сте изненадани“, казва още Витанов..„Ако се спазваха, червеното трябваше да почне да намалява. Няма такова нещо. Виждате ли Видин. Грее в червено.

А беше образцовата зелена област. Докато се направи карнавала там. Нали помните. Живей сега - сръбско, кебапчета и тъй нататък. Няма лошо. Ама плащай после - с надеждата, че кръчмаринът ще забрави. Но тоя кръчмарин е на небесата и той никога не забравя. Червеният цвят е повече от логичен - кръчмаринът си търси парата“, пише математикът.

Математикът е изчислил, че по неговата методология София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона на риска, което засега е добре.

„Иначе прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост и без да я гледате, можете да се сетите, какъв е единственият цвят на нея. Ще остане така още доста време“ пише още проф. Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай