Лекар от Ухан със зловещо признание за заразата

През декември китайските власти наредили на докторите да крият коронавируса

Лекар от Ухан със зловещо признание за заразата | StandartNews.com
  • През декември китайските власти наредили на докторите да крият коронавируса

Китайските власти са се опитали да скрият през декември миналата година смъртоносния коронавирус, който вече поради над 100 държави по целия свят и отне над 3000 живота, включително един у нас.

За първи път в интервю един от лекарите в китайския град Ухан, откъдето плъзна COVID-19, публично призна, че официалните власти в Пекин са издали забрана да се шуми за първите случаи на заразата.

Аи Фен, директор на болницата в Ухан, разказа в интервю за списание "Renwu" как на 30 декември 2019 г. той и още няколко негови колеги са провели разговор в една от платформите за бърза комуникация, относно здравословното състояние на пациент със симптоми на тези, близки до друг злополучен вирус – SARS. През 2003 г. той зарази близо 8000 души и причини смъртта на 800, съобщава Novini.bg.

Един от участниците в разговора тогава е бил и офталмологът д-р Ли Уелианг, който почина през февруари от коронавируса и който пръв оповести за китайската смъртоносна зараза. Именно Уелианг е бил "посъветван" от китайските власти да запази мълчание по темата. Тогава Уелинг разкрива, че е сграбчил началника на респираторното отделение, докато е минавал покрай кабинета му и го е предупредил, че един от неговите пациенти е инфектиран с "подозрителна зараза", наподобяваща плашещо много на SARS. Два дни по-късно Уелинг бива посетен от началника на здравния инспекторат в Ухан и е бил предупреден, че разпространява слухове, които може да нанесат "вреда на стабилността".

Отделно от това здравните власти издали категорична забрана на медицинския персонал да си препраща съобщения или снимки, отнасящи се до коронавируса, след което ги призовали да носят защитни облекла и маски.

"Виждахме как все повече и повече пациенти влизаха в болницата и техният брой постоянно нарастваше", спомня си Аи Фен за времето, в което здравните власти в Китай все още отричаха информацията, че заразата може да се предава между хората. Той призна още, че през първите два месеца от бума на коронавируса пред очите му денонощно умирали хора, включително и негови колеги, сред които и офталмолога д-р Ли Уелианг.

Аи Фен е категоричен, че ако е знаел до какви последствия ще доведе в световен мащаб разпространението на COVID-19, е щял да действа по-твърдо и да уведоми всички по света за задаващата се пандемия, независимо от разпорежданията на властите в Пекин, съобщава още Novini.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай