Лъч надежда: Спад на заразените преди Коледа

8 души у нас вече са заразени и с ковид, и с грип, казва проф. Радка Аргирова

Лъч надежда: Спад на заразените преди Коледа | StandartNews.com

Някъде към средата и края на декември ще започне спад на заразените с COVID-19, прогнозира топ вирусологът професор Радка Аргирова в ефира на NOVA.

Проф. Аргирова е категорична, че коронавирусът не е станал по-смъртоносен, а това, че България е на 3-то място по смъртност, се дължи на ненавременната медицинска помощ.

"Става въпрос за организация в здравната система и навременното лечение на тежките случаи", категорична е проф. Аргирова по повод данните за починали средно по стотина души на денонощие у нас.

Тя цитира научните изследвания, че до момента има поне 12 хил. мутации на коронавируса, като сред тях един щам е по-инфекциозен и точно той върлува в Европа, но добрата новина е, че по гена си вирусът не е променен. Това, по думите на вирусолога, обнадеждава за ефективността на ваксините.

Аргирова напомни, че преди 2 дни The New York Times публикува данни, че антителата срещу коронавируса може да съществуват с години. Тя обаче добави, че се чака материал с научни данни.

Вирусологът е твърдо "за" това антигенните тестове да се приравнят на писиарите, но само тези, които имат чувствителност над 95%.

Не е ясно дали коронавирусът би протекъл по-тежко, ако си болен и от грип. Нямаме достатъчно опит, каза проф. Аргирова, но разкри, че вече 8 такива пациенти има регистрирани у нас от общо малко над 30 изследвани.

„Към днешна дата от изследвани 36 души – 8 са с двойна инфекция – грип А и COVID-19. Организмът образува антитела и срещу двата вируса”, каза вирусологът.

Проф. Радка Аргирова обясни още, че в студеното време коронавирусът може да се задържи до 3-4 часа във въздуха на отстояние 6-8 метра, затова е важно да се чистят повърхности. В научната литература обаче се говори за между 6 и 8 метра разстояние при аерозолите с коронавируса – т.е. не може да вървят с километри, обясни вирусологът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай