Кунчев заговори за задължителна ваксинация

Спадът на случаите е спрял, чака се ръст

Кунчев заговори за задължителна ваксинация | StandartNews.com

Тревожни разкрития за коронавируса и неговия Делта-вариант направи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Всеки трети новорегистриран случай на Ковид-19 у нас е Делта-вариантът. Спадът спря. Оттук нататък чакаме повишаване - много бавно този месец и много по-бързо през август, гласи прогнозата на доц. Кунчев.

По думите му всичко, което би могло да убеди хората да се ваксинират, е добро дошло – информация, организация на ваксинационния процес.

"Моето лично мнение е, че е много наложително да бъде въведена задължителна ваксинация за медицинските работници и за хората, които се занимават със социални грижи в центровете за възрастни хора", категоричен бе Кунчев.  

В около 10 европейски държави това вече се случи. Дали ще стане и у нас е въпрос на преценка на специалистите и на ръководството на Министерството на здравеопазването. Търсим баланс да осигурим максимална защита на общественото здраве, добави Кунчев.

Ако тръгне нова вълна на вируса, засягаща ниските възрастови групи, ще има по-голям интерес към ваксинацията, допълни Кунчев. Според него е добре да се обмисли как да отпаднат някои ограничения за ваксинираните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай