Кунчев с прогноза за училищата в епидемията

В последния месец тежестта на COVID-19 стана по-голяма

Кунчев с прогноза за училищата в епидемията | StandartNews.com

В училищата през новата учебна година ще се случва това, което се случва в обществото, заяви пред Нова телевизия тази сутрин главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ако са високи данните в обществото, ще го има и в училище. Никой не трябва да си прави илюзията, че училищата могат да бъдат остров на благоденствието. Съсредоточаването върху училищата натоварва обществото с нереалистични очаквания. Случаи там ще има”, категоричен бе доц. Кунчев.

В последния месец тежестта на COVID-19 стана по-голяма. Това ни притеснява, сподели той.

Според него проблемът напоследък се неглижира в обществото. И призна, че за ЕС може и да сме с най-висока смъртност. „Последните дни имаше доста висок брой на починалите”, коментира доц. Кунчев.

Що се отнася до деня рекордьор, в който бяха отчетени 18 починали, той поясни, че там са били събрани случаите от 2-3 дни. „Очевидно в някои по-малки болници техническите кадри не работят събота и неделя и остават в понеделник да отчитат цялата бройка. Това е нарушение”, поясни държавният здравен инспектор.

Данните за високата смъртност се анализират. Една от възможните причини, за да се случва това, е, че заразата засегна много възрастни хора, в старчески домове.

Въпреки това има тенденция за намаляване на случаите на заразени и доц. Кунчев изрази надежда тя да продължи.

Той коментира и въпроса с бъдещата ваксина. „Ясно е, че ще е безплатна за всички, които желаят. Мен повече ме притеснява кога ще дойде и колко ще е ефективна”, заяви главният държавен здравен инспектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай