Коя ваксина сваля риска от усложнения при COVID-19

Приемът на имуностимулатори и хранителни добавки като профилактика не е препоръчителен

Коя ваксина сваля риска от усложнения при COVID-19 | StandartNews.com

"Противогрипната ваксина би намалила усложненията от коронавируса и ваксинирането е правилна стъпка през есенно-зимния сезон", заяви пред БНР д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз с ресор „Извънболнична медицинска помощ“.

Той припомни, че наесен хората над 65 години ще имат право на безплатна четиривалентна ваксина срещу грип по програма на Министерство на здравеопазването, но препоръчва и на останалите граждани, особено пациентите с придружаващи заболявания, да се ваксинират.

Приемът на имуностимулатори и хранителни добавки като профилактика на коронавируса не е препоръчителен според становището Световната здравна организация, напомни Брънзалов.

„Няма пик на заболеваемостта, бих казал дори, че държим едни стационарни величини, имайки предвид колко проби се правят. Освен това има разлика между това колко са положителните случаи и колко са действително болните“, подчерта д-р Брънзалов.

При много голям процент от заразените болестта протича безсимптомно или много леко, а здравната система е вече много по-добре организирана за по-ранната диагностика.

Д-р Брънзалов посочи, че през есента системата ще бъде поставена на изпитание, но България разполагала с достатъчен брой легла. Във връзка с изчерпването на леглата в Благоевградската болница, той посочи, че винаги има начин как да се реагира. В това ни е уверил и министърът на здравеопазването, че системата е готова да открие още легла при увеличаване на заболеваемостта.

„Винаги може да се реагира гъвкаво и да се открият допълнително легла, включително в по-малките градове. Не бих казала, че има драми с приема на пациенти за лечение. Случаят във Варна - пациентите са настанени в една сграда и те са изолирани и лесно наблюдавани. А и не всички са тежко болни, изискващи интензивни грижи.“

В отговор на въпрос дали правилно ще се разпределят отпуснатите допълнително средства за работещите на първа линия с болестта Covid-19 д-р Николай Брънзалов заяви: „Самото определение на "лекари, работещи на първа линия" е малко мъгляво и даже е рестриктивно. Намесата от 1000 лева въвежда голяма доза от меркантилност в разпределението на тези средства. Аз не мисля, че настоящото определение за работещи на първа линия е правилно и това ще доведе до недоволство и неспокойствие в системата“.

Заместник-председателят на Лекарския съюз посочи, че предвидените 1000 лева са абсолютно недостатъчни в сравнение с другите европейски страни.

„Средствата, които се отделят са многократно повече. Работното време е много по-малко, на което са изложени колегите, които се грижат за такива болни. В Китай на 4 часа екипите се сменят. Тук лекарите работят в тези костюми по от 7 до 12 часа и затова средствата за тези хора трябва да са много по-големи от 1000 лева“, категоричен е Брънзалов.

Във връзка със заложеното в Анекса към Националния рамков договор увеличение на цените на пътеките, като към всяка бъдат добавени по 20 лева, за да бъдат компенсирани частично лечебните заведения при тестване на пациенти за Covid-19, д-р Брънзалов посочи, че се дава свобода на всеки директор на лечебно заведение сам да реши как да използва тези 20 лева, за да предпази персонала от заразяване.

При извънболничната помощ ситуацията е различна, защото всеки общопрактикуващ лекар сам си набавя личните предпазни средства – това става от собствения му бюджет, коментира още той.

"Имаме пълно съгласие при преговорите с НЗОК да се отпуснат тези средства и мениджърите да решат как да използват тези средства. Анексът към Рамковия договор обаче все още не е подписан", уточни д-р Брънзалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай