Коя ваксина е по-ефективна срещу Делта варианта?

Само незначителни разлики в ефективността на ваксината са забелязани с варианта Делта в сравнение с Алфа варианта

Коя ваксина е по-ефективна срещу Делта варианта? | StandartNews.com

Две дози от ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca са почти толкова ефективни срещу силно трансмисивния Делта вариант на коронавируса, колкото и срещу до сега доминиращия Алфа вариант, показа проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, цитиран от родното Министерство на здравеопазването.

Изследването потвърждава заключенията, направени от Public Health England през май, относно ефикасността на ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca, базирани на реални данни от целия свят.

Две дози от ваксината на Pfizer са 88% ефективни за предотвратяване на симптоматично заболяване от варианта Делта, в сравнение с 93,7% спрямо варианта Алфа. Две дози от ваксината на AstraZeneca са били 67% ефективни срещу варианта Делта, в сравнение с първоначално докладваните 74,5% ефективност срещу варианта Алфа. Това показват публикуваните резултати.

„Само незначителни разлики в ефективността на ваксината са забелязани с варианта Делта в сравнение с Алфа варианта след получаването на две дози от ваксините на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca“, пишат изследователите от Public Health England.

Представители на здравните власти в Англия казват, че ваксините са високо ефективни срещу Делта варианта, който сега е доминиращ в световен мащаб. Въпреки това проучването потвърждава, че една доза от тези ваксини не е достатъчна за висока защита срещу Делта варианта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай