Ковид: Кога трябва да потърсим спешно лекар?

Честотата на дишане ще помогне за идентифициране на увреждане на белите дробове

Ковид: Кога трябва да потърсим спешно лекар? | StandartNews.com

Симптомите на инфекция с нови щамове коронавирус могат лесно да бъдат объркани с признаци на Тежък остър респираторен синдром (ТОРС), но се различават по факта, че честотата на дишане може да покаже явен проблем с белите дробове.

Колко вдишвания в минута са причина да се обадите на лекар? Отговорите от имунологът-алерголог Владимир Болибок.

Загубата на обоняние отдавна се смята за най-честия симптом на COVID-19. Когато той се появи, хората веднага отиват на лекар и започват лечението навреме, казва Болибок. Въпреки това, с разпространението на нови щамове на коронавируса, пациентите са по-малко склонни да се оплакват от нарушено обоняние. Други признаци на COVID-19, като кашлица и треска, се различават малко от симптомите на обикновена ТОРС.

Промяната в картината на заболяването, причинена от еволюцията на вируса, значително усложнява диагнозата.

"Няма определени симптоми, които са били например при "алфа" щама (така наречения британски щам на коронавирус - бел. ред.). Преди година имахме изразен симптом - загуба на обоняние, но сега е по -рядко срещано", посочва медикът.

Според него наблюдението на честотата на дишане ще помогне за идентифициране на увреждане на белите дробове. Преди да направи тест за COVID-19 или да бъде прегледан в клиника, човек може сам да открие проблема само по този начин, каза лекарят.

"Най -важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е ако човек започне да се задушава. Ако се появи задух, това е най-опасният симптом. Просто трябва да запомните, че ако човек няма проблеми, честотата му на дишане не трябва да надвишава 20 вдишвания за 60 секунди. Ако човек седи спокойно, но диша по-често, това означава, че нещо не е наред с дробовете му“, обясни Владимир Болибок.

Ако човек е в покой и дишането му е повече от 20 вдишвания в минута, е необходимо спешно да се потърси медицинска помощ, заключи лекарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай