Четвъртък,

Коронавирусът живее 8 дни след смъртта на човек

От: Стандарт -
A
A
A

Аутопсии на починали с коронавирус в световен мащаб не се правят често. Причините са различни – от опасността за самите лекари до отказ на роднините на починалите. В „Пирогов” от началото на пандемията са направени четири аутопсии. Заключение от тях трудно може да се направи, но най-общото е, че вирусът е безпощаден - независимо от пола и възрастта на пациента.

„Професията е трудна, но тя обхваща цялата медицина. Всичко в нашата работа има елемент на творчество – да разпознаем това, което гледаме, да съпоставим с рентгеновите и други изследвания. И после да поставим диагноза”, споделя доц. Маргарита Каменова, която вече над 50 години работи като патолог.

През последните дни броят на заразените, починалите, а и на излекуваните от коронавирус се увеличава. Ваксина все още няма. А медиците продължават да водят битка с вируса. Тя е различна и непредвидима всеки път. И дори когато COVID-19 надделее, лекарите отново продължават да работят, за да може смъртните случаи да са по-малко, а излекуваните – повече. Надеждата е, че аутопсията ще даде отговори, които иначе няма как да станат ясни.

„Изследваните починали са много малко и в световен мащаб. Не че се забранява, но първата препоръка на СЗО беше това да се избягва с оглед да се запази персоналът. Защото не знаехме колко време след смъртта този вирус може да се задържи. Освен това изискванията да се работят аутопсии са много високи”, разказа Каменова. „Обикновено се работи с шлемове, двойни ръкавици, очила. Самите трупове се поставят в чували с дезинфектант.” Мерките за безопасност са задължителни, защото вирусът продължава да живее в тялото на починал човек до 8 дни след смъртта, показва изследване в Германия.

Винаги има дифузни увреждания на белите дробове. Това значи, че страните на всички алвеоли са увредени. Там се е загнездил вирусът и това е довело до тежка патология. В алвеолите, вместо да има само въздух, има много клетки и оток. Алвеолите в белите дробове са изключително важни за дишането. Те участват и при вдишване, и при издишане. При няко пациенти вирусът минава много по-леко. Не е задължително щетите по белите дробове да са толкова много, казва патологът. „Има значение и количеството на вируса. Затова един от основните съвети е да сме на разстояние, да носим маски. При говорене, ако съм носител, ще отделя от 5 до 1000 вируса, а ако се смея, кашлям, кихам, те стават хиляди”, поясни Каменова. „Част от оздравелите болни, които са преживели тежък респираторен дисктрес синдром, ще останат с изменения в белите дробове цял живот”, заключва специалистът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички