Корона в дискотеката? Има по-опасно място

Няма смисъл от налаганите гранични мерки за пътуване, защото вирусът вече е разпространен навсякъде, смята доц. Кунчев

Корона в дискотеката? Има по-опасно място | StandartNews.com

Дискотеките изобщо не са най-опасното място за разпространение на коронавирус.  По-голяма опасност крие посещението на семейни тържества като сватби, рождени дни и абитуриентски балове. Това заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на дискусия, организирана от Националната пациентска организация съвместно със българската асоциация на заведенията.

Няма смисъл от налаганите гранични мерки за пътуване, защото вирусът вече е разпространен навсякъде, смята доц. Кунчев. Според него драконовските мерки, които цяло лято налагаше съседна Гърция не проработиха, защото при повторните тестове се хващаха от 300 приносители максимум 10-15.

За пореден път главният здравен инспектор заяви, че хотелите и заведенията са инвестирали много да спазят мерките и са сред най-сигурните места по отношение на неразпространение на коронавируса. "Те обаче станаха жертва на нощните клубове и дискотеките, в които не се спазваха предписанията", заяви Кунчев. И допълни, че тези заведения са по-рискови, тъй като са създадени в тях да се скъсява дистанцията, а не да се спазва. Доц. Кунчев призна, че подобно поведение е отговорност на самите забавляващи се. "Въпреки че няма доказателства, че там се заразяват повече хора, все пак там контактите са по-близки", обясни той. "Обаче в Европа това са първите обекти, които се затварят и въпреки че не желаем и нямаме намерение да правим това, ако се наложи и ние ще предприемем подобни мерки", подчерта Кунчев, цитиран от в. „Труд”. Представителите на заведенията подчертаха, че ограничават броя на посетителите и предоставят повече пространство на своите клиенти и спазват всички предписани мерки.

Според главният здравен инспектор намаляване на работното време на заведенията също няма особен ефект, тъй като вирусът няма работно време. Той препоръча да се ползват само одобрените близо 1000 дезинфектанта  от Министерство на здравеопазването. Той подчерта, че около 100 козметични средства, представящи се за дезинфектанти са спрени от употреба, а спекулата със защитни средства през последните месеци е намаляла. Кунчев подчерта, че е много по-ефективно да се дезинфекцират въздуха с бактерицидни лампи, а не повърхностите. От бизнеса обаче се оплакаха, че цените и в момента са твърде високи и затрудняват бизнеса. Доц. Кунчев бе категоричен, че към момента не се предвижда затягане на мерките, а се препоръчва по-стриктното им спазване. И призна, че инспекторите, които трябва да следят за спазването им са едва 500 в цялата страна и основно се занимават с по-важни дейности за ограничаване на епидемията. "Заведенията не са най-засегнати от кризата, а още по-пострадали са хотелите и целият туристически сектор, както и сферата на културните мероприятия", подчерта доц. Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай