Колко часа да носят маски децата в училище?

Носенето на маска продължително време крие и своите рискове

Колко часа да носят маски децата в училище? | StandartNews.com

Задължително носене на маски в училище трябва да има, но то не трябва да продължава цял ден. Около това мнение се обединиха медицински специалисти, които участваха в традиционната национална среща под мотото „От зърното до здравето".

Въпреки това обаче, носенето на маска продължително време крие и своите рискове. „Учениците са заети в училище около 8 и повече часове. Носенето на една и съща маска за целия този период, според мен наистина крие опасности от инфектиране с други инфекции и при евентуално полепване на COVID-19 - губене на протективната функция на маската”, коментира пред Нова телевизия алергологът д-р Тихомир Мустаков.

Именно затова според него и други специалисти трябва да се обърне внимание на периода, през който да се носят маските. „Трябва да бъде регламентирано колко време да бъде носена маската, защото след около 2 до 4 часа тя започва да става по-скоро развъдник на инфекции, отколкото предпазващ филтър”, казва още Мустаков.

Не по-малко важни обаче са и другите мерки за безопасност. „Нека по-често да се сменят дрехите, да се изпират. Да се дезинфекцират не само ръцете и маската, за която стана въпрос, но и дрехите”, посочва вирусологът д-р Радка Аргирова.

С началото на учебната година се появиха и нови случаи на заразени с коронавирус, но според специалисти причината не е връщането на учениците в класните стаи.

„Аз мисля, че е от предходен период, защото до колкото имам сведения - това беше буквално в първите дни на учебната година. Мисля, че в следващите дни ще има още повече открити ученици с позитивен тест”, смята Аргирова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай